Vader lost met restauratie oldtimertractor belofte aan overleden zoon in

Lieven Samyn
Samen met enkele vrienden van zijn verongelukte zoon Nicola (17) slaagde Frederik Deplaecie uit Sint-Jan, Ieper erin een oldtimertractor te restaureren. Precies op de achttiende verjaardag van zijn zoon is het karwei achter de rug. "Een mooie herinnering én de vervulling van de belofte die ik op zijn begrafenis maakte", klinkt het bij de vader.

BMX, quads en oldtimertractoren. Dat waren de grote passies van Nicola Deplaecie. Op 24 maart overleed de jongeman op zijn BMX nadat hij bij het dwarsen van de Brugseweg vlakbij zijn woning werd opgeschept door een voertuig.

Op zijn begrafenisplechtigheid kwamen zijn drie grote passies prominent in beeld. Toen al beloofde vader Frederik om een oldtimertractor ter nagedachtenis van Nicola te restaureren. "Nog voor zijn dood hadden we al een Deutz D40 van het bouwjaar 1963 aangekocht", vertellen ouders Frederik en Caroline. "Bedoeling was dat Nicola die samen met mij zou restaureren", vervolgt Frederik.

"Met het gemis en het verdriet staan we op en gaan we slapen"

"Jammer genoeg besliste het noodlot er anders over. Maar toch wou ik die restauratie voltooien, als herinnering aan 'de klein'. Dit weekend zou Nicola zijn achttiende verjaardag vieren. Ik ben er dan ook fier op dat de restauratie ondertussen gelukt is. Een mooier verjaardagscadeau kon ik me niet inbeelden."

"Samen met enkele vrienden van ons en van Nicola kreeg ik het voor elkaar. We danken hen daarvoor en ook voor de vele steun die we al maanden ontvangen. Het was best heftig. Tijdens de restauratie was Nicola nooit uit onze gedachten."

"Nooit eigenlijk. Met het gemis en verdriet om Nicola staan we op en gaan we slapen. Zijn verjaardag dit weekend was een extra moeilijk moment. Maar de tractor is een mooie herinnering aan hem. Hij zal tijdens een ritje altijd bij ons zijn."

Wapperende vlag

De oldtimertractor is naar Nicola vernoemd. Achteraan wappert een vlag met de foto van Nicola op de tractor.Vader Frederik was dit weekend ook te gast op Starpulling, een trekevenement voor tractoren op de baan tussen Elverdinge en Poperinge die voor de tweede keer werd georganiseerd ter nagedachtenis van Brian en Jasper, twee andere verkeersslachtoffers uit de regio. Met een andere tractor maar mét de vlag van Nicola.

Ook de vrienden van Nicola zijn hem nog niet vergeten. Aan het skatepark in Ieper, waar hij vaak met zijn BMX in de weer was, maakten ze een graffititekening. In het VTI van Ieper zal tijdens de opendeurdag op 5 juni ook een BMX-demonstratie gehouden worden