Vader gezinsdrama Sint-Pieters-Leeuw ontoerekeningsvatbaar

BELGA
Omar A., de 44-jarige man die in januari in Sint-Pieters-Leeuw zijn 41-jarige echtgenote en 19-jarige dochter van het leven beroofde, is door een college van psychiaters ontoerekeningsvatbaar verklaard. Dat meldt zijn advocaat, meester Redwan Mettioui. De kans bestaat dus dat de man zal geïnterneerd worden maar er wordt ook uitgekeken naar een andere oplossing. "Hij reageert goed op de medicatie en de begeleiding die hij krijgt, " aldus de advocaat.

Het was het elfjarige zoontje van het gezin dat op 15 januari de lijken van zijn 41-jarige moeder en 19-jarige zus aantrof in de gezinswoning aan het Parkplein in Sint-Pieters-Leeuw. Die waren met een hamer en een mes om het leven gebracht. De jongen klampte daarop een voorbijganger aan, die de hulpdiensten verwittigde. Enkele uren later, rond 15.00 uur, bood de vader van het gezin zich aan bij de politie van Brussel Hoofdstad/Elsene en bekende daar dat hij zijn echtgenote en dochter om het leven had gebracht. De man werd aangehouden voor dubbele doodslag.

Al snel bleek dat de man met psychiatrische problemen kampte en de dagen voor het drama sterk achteruit was gegaan. Een college van psychiaters dat door het gerecht was aangeduid, is nu tot de conclusie gekomen dat de man inderdaad omwille van zijn psychiatrische toestand ontoerekeningsvatbaar is. Dat zou betekenen dat hij geïnterneerd moet worden. "We zijn echter aan het bekijken of er een andere oplossing mogelijk is", zegt meester Mettioui. "De psychiaters stellen immers ook vast dat hij goed reageert op de behandeling die hij nu krijgt."

A.'s aanhouding werd vorige week nog met drie maanden verlengd door de Brusselse raadkamer. "Mijn cliënt heeft intussen ook beseft wat hij gedaan heeft en heeft het daar heel moeilijk mee", aldus nog de advocaat.