Vader en zoon voor rechter na gesjoemel met frituursnacks

Voor de correctionele rechtbank van Dendermonde is vandaag het proces gestart tegen Patrick B. en zijn zoon Davy uit Stekene. De twee moeten zich verantwoorden omdat ze gesjoemeld zouden hebben met vlees voor frituursnacks. Ze zouden vleesproducten die niet meer voor menselijke consumptie geschikt waren, verwerkt hebben. De twee ontkennen.

Inval politie
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vermoedde al lang dat er iets niet pluis was met de vleesverwerkende bedrijven van Patrick B. Uiteindelijk viel de politie er midden 2004 binnen. Vader en zoon werden aangehouden voor het sjoemelen met vleesproducten.

Enkel geschikt voor honden- of kattenvoer
De bedrijven van B. produceerden uit karkassen vleesbereidingen die verder werden verwerkt tot frituursnacks, zoals curryworsten, cervelats en kippennuggets. Maar volgens het parket werd dierlijk afval dat niet geschikt was voor menselijke consumptie gemengd onder de vleesproducten. Dat afval was evenwel enkel nog geschikt om er honden- en kattenvoer mee te maken.

Ontkenning
Vader en zoon ontkenden vandaag de beschuldigingen. "Er was niets mis met het vlees dat we verwerkten", benadrukten ze. "Er is niet gesjoemeld, er zijn alleen verkeerde conclusies getrokken door inspecteurs en onderzoekers."

Het proces gaat voort op 2 juni. Dan komt het openbaar ministerie aan het woord. (belga/eb)