Vader Eefje oog in oog met Marc Dutroux, die nieuw psychiatrisch onderzoek wil met oog op vrijlating

Jean Lambrecks voor de zitting
Photo News Jean Lambrecks voor de zitting
Marc Dutroux probeert vrij te komen uit de gevangenis. Hij vroeg vandaag aan de strafuitvoeringsrechtbank om een team van psychiaters, om zijn mentale toestand en het risico op recidive opnieuw te beoordelen. Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, was aanwezig. “Ik ben helemaal niet akkoord. Ik vind dat hij zijn straf volledig moet uitzitten.”

Dutroux, inmiddels 62, zit al 23 jaar in de cel. In 2004 kreeg hij levenslang voor de ontvoering, opsluiting en het seksueel misbruik van zes meisjes – en voor de moord op vier van zijn slachtoffers: Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks. De vader van Eefje kwam gisteren de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank in de gevangenis van Nijvel volgen. “Het zal zeer emotioneel zijn”, zei Jean Lambrecks vooraf. “Maar ik wil hem zien.”

Dutroux en zijn advocaten willen dat een team van vijf psychologen een nieuwe inschatting maakt van zijn persoonlijkheid. Dat verzoek kadert in de samenstelling van een dossier om de voorwaardelijke vrijlating van Dutroux aan te vragen. Iets wat ze in 2021 hopen te bekomen. Eerder kwamen ook al zijn ex Michelle Martin en zijn handlanger Michel Lelièvre vervroegd vrij.

Jean Lambrecks hoopt dat de vrijlating van Marc Dutroux er nooit van komt. “Ik vind dat hij zijn volledige straf moet uitzitten”, zei hij gisteren aan VTM-nieuws. Na de zitting wilde hij niet meer reageren. De confrontatie met de moordenaar van zijn dochter viel hem zichtbaar zwaar.

De strafuitvoeringsrechtbank beslist op 28 oktober of Dutroux een nieuwe evaluatie van zijn mentale toestand krijgt.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Hoeveel geld en energie heeft dit varken ons al gekost en zal het nog kosten (een gevangene kost ons 160€ per dag). Mijn voorstel (hoe onrealistisch het vandaag ook is): spreek je uit voor de herinvoering van de doodstraf (dood met de kogel op een militair binnenhof) en dat voor: 1. Moord op een kind onder 12 jaar, ongeacht de beweegreden. 2.Moord op een onschuldige (wat niet altijd het geval is) dat voorafgegaan is door lichamelijke of geestelijke foltering (wat voorbedachtheid aantoont).

 • Ann Verschueren

  Het doet er niet alleen toe dat er kans is op recidive, want daarvoor zal hij wel weer "begeleid en beschermd" worden Het gaat er vooral om dat hij zijn straf uitzit en dat moet levenslang zijn! punt!

 • jan geens

  dit moet verschrikkelijk zijn; als vader !

 • Dan Midden

  Die werd in 1985 al beschuldigd voor mishandelnig door zijn ex, in 1989 al veroordeeld voor de verkrachting van 5 minderjarigen, vervroegd vrijgelaten door cdh'er Wathelet in 1992 en in 1995 ontvoerde hij An en Eefje, nadien Julie en Melissa die allen gruwelijk werden opgesloten, meermaals verkracht en vermoord, Sabine en Laetitia waren nog in leven toen ze hen vonden in zijn speciaal ingerichte kelder. En nu zou die spijt hebben en geen gevaar meer zijn? in de VS krijg je 500j celstraf

 • Lindsey Clauw

  Als ik me goed herinner had hij 3 keer levenslang. Juist omdat hij nooit meer vrij zou kunnen komen