VAB zet meer medewerkers in om extra oproepen door hitte op te vangen (en geeft enkele tips)

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
VAB zet 20 procent extra personeel in bij de vroege ochtend- en avondploeg om de extra oproepen door de hitte op te vangen. Mensen verplaatsen zich met het warme weer later op de avond, na de terrasjes en de barbecues, en vertrekken 's ochtends ook vroeger naar het werk. De VAB-Wegenwacht kreeg gisterenavond tussen 18.00 en 24.00 uur door de hitte al 31 procent meer oproepen dan op een gemiddelde zondagavond, klinkt het vandaag in een persbericht.

Als de temperatuur boven de 30 graden gaat, wordt het koelsysteem van de wagen sterk op de proef gesteld. Dat kan zorgen voor problemen met de koeling van de wagen, waarschuwt VAB. Daarnaast heeft de batterij het, net als bij extreme koude, hard te verduren. Vooral als men de auto bij barbecues gaat gebruiken als geluidsinstallatie, of koelboxen in de wagen gebruikt, is dat heel belastend voor de batterij als de auto stilstaat.

Airco

Ook krijgt VAB bij warm weer steeds oproepen van automobilisten die een plasje onder de auto zien. Zij denken dat dit een lek is, maar eigenlijk is dit in vele gevallen de condens van de airco. VAB wijst er ook op dat het belangrijk is om de airco op een goede manier te gebruiken. Maak het temperatuurverschil met buiten bijvoorbeeld niet té groot. Als het verschil te groot is, riskeer je een lichte ‘thermische shock’ te krijgen als je buiten komt.

VAB waarschuwt ook dat de temperatuur in de wagen hard kan oplopen. Uit een test blijkt dat de binnentemperatuur kan stijgen tot meer dan 50°C en de contacttemperatuur van het dashboard of stuur zelfs tot meer dan 90°C. 

Voor tips over veilig rijden bij warm weer, verwijst VAB naar zijn magazine op magazine.vab.be

Lucht

Zo is daar bijvoorbeeld de raad om op je geparkeerde wagen bij warm weer een zonnescherm te leggen, bij voorkeur aan de buitenkant op de voorruit. Gebruik ook zonneblinden voor de achterste autoruiten, zodat kinderen niet verblind worden door het zonlicht. 

Verder is het goed je auto te verluchten bij vertrek. Doe je ramen open en zet de ventilator of airco op het maximum. Zo jaag je de hete lucht die is opgeslagen in de luchtkanalen van de airco naar buiten. 

Neem ook voldoende koel water mee voor onderweg, zodat jij zelf ook gehydrateerd en fris kunt blijven, en stop meer dan anders. Hitte heeft hetzelfde effect als alcohol, waardoor concentratieproblemen kunnen optreden. Eén of twee extra tussenstops zijn dus zeker aan te raden.

kos

Het laatste weernieuws, weetjes en praktische tips en adviezen gebundeld op een plek. Lees alles in dit dossier.

Survivalgids voor tropische warmte: goed slapen? Eerst warm douchen

Hoe goed werken ventilatoren nu echt om af te koelen?

SOS zonnebescherming: zo kom je veilig in de zon op elke leeftijd
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny buyse

  Als militair ben ik naar Afghanistan geweest in Kaboul en naar Libanon in Naqoura en telkens in de zomer. Het was daar in kaboul alsook in Naqoura in de schaduw 45°. Het verschil tussen die 2 landen "steden" is onmenselijk groot! In Kaboul 5% luchtvochtigheid en in Naqoura 90%. In Naqoura als je buiten in de schaduw on beweeglijk op een stoel zit stroomt het zweet op je rug. dus er is wel degelijk een verschil.

 • Jurgen Antonneau

  Waar heeft die zijn technische kennis gehaald?

 • jean pierre Tibermont

  Wat een gezever om misschien 5 dagen warm weer....Wat een klager is de mens geworden...???

 • Ricn Hermano

  Als uw interieur te warm heeft moet je uw deur open en dicht zwaaien veel vlugger en goedkoper dan de ventilator of airco te gebruiken om uw auto af te koelen alle ramen dicht en 1 portier paar keer open en dicht zwaaien meer niet

 • Christophe Van den Neste

  @rov in Spanje is het andere warmte dan hier, niet zo drukkend.