VAB vraagt om ook fietshandel al op 4 mei te openen

Photo News
Mobiliteitsclub VAB wil dat de overheid ook de fietshandel op 4 mei opent. Tijdens de coronacrisis is de Vlaming voor zijn verplaatsingen massaal overgestapt van de auto naar de fiets, en het zou goed zijn om die dynamiek voort aan te zwengelen zodat er ook voor het woon-werkverkeer meer geopteerd wordt voor de fiets, is de redenering. Maar daarvoor is een goede en goed onderhouden fiets nodig, aldus VAB.

Het openbaar vervoer is voor de meeste mensen momenteel om veiligheidsreden geen optie als alternatief voor de auto. Vraag is dus ook wat de 12 procent zal doen, die normaal met het openbaar vervoer naar het werk gaat, zegt de VAB.

Willen we woon-werkafstanden tot tien à vijftien kilometer comfortabel overbruggen, dan is een elektrische fiets de oplossing. Die moet vaak nog aangekocht worden. Daarvoor is de fietshandel nodig.

VAB

“De autopendelaar beschikt vaak niet over een geschikte fiets. Willen we woon-werkafstanden tot tien à vijftien kilometer comfortabel overbruggen, dan is een elektrische fiets de oplossing. Die zal vaak nog aangekocht moeten worden. En daarvoor is de fietshandel nodig. Een elektrische fiets wordt minder snel online gekocht omdat professioneel advies en een testrit belangrijk zijn.”

Heel wat mensen beschikken daarnaast over een gewone stadsfiets, maar omdat die vaak niet intensief wordt gebruikt en niet altijd even goed onderhouden is, zal die fiets het sneller begeven wanneer hij plots wordt ingezet voor woon-werktrajecten.

Modal shift organiseren

Alle winkels op hetzelfde moment openen - namelijk op 11 mei - is een economisch perfect te verdedigen beslissing, maar op het vlak van mobiliteit klopt die redenering niet, stelt de VAB. De vereniging zegt te begrijpen dat de Veiligheidsraad geen rekening heeft gehouden met die mobiliteitsargumenten omdat er ook geen mobiliteitsspecialisten deelnamen aan het overleg, maar vindt het niet te laat om alsnog bij te sturen.
“Wil je een modal shift organiseren van minder auto naar meer fiets, een doelstelling van het Vlaams Klimaatplan, dan moet deze overstap ook maximaal worden gefaciliteerd.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Bogaerts

  en doe ook snel garages, bandencentrales, carwash straten, technische controle volledig open. Dat kan perfect veilig en zonder direct persoonlijk contact geregeld worden, mits wat extra organisatie

 • Anthony Franssens

  en zo heeft iedere drukkings- of belangengroep wel een reden om asap op te starten. ...

 • geert seurinck

  Niet alleen een zeer goed idee maar een noodzaak. Zowel de verkoop als herstellingen kunnen op een perfecte veilige manier gebeuren, eventueel alles op afspraak. Hopelijk hebben de politiekers die deze beslissingen moeten nemen genoeg gezond verstand om dit zo vlug mogelijk aan te passen. Veel mensen hebben gedurende deze periode de fiets ontdekt als een volwaardig vervoermiddel, maak daar dan tenminste gebruik van om dit verder te promoten !!

 • Frans Peeters

  Enkel de grote winkelketens en internet is voor deze regering belangrijk en die verkopen alles de rest kan stikken