UZ Leuven past omstreden brief aan

De diefstallen in Gasthuisberg zijn met bijna de helft (45 procent) gedaald.
Vertommen De diefstallen in Gasthuisberg zijn met bijna de helft (45 procent) gedaald.
Patiënten die het gevoel hebben dat ze in het UZ Leuven anders behandeld werden omdat ze niet op een eenpersoonskamer lagen, kunnen een klacht indienen. Het ziekenhuis past intussen de omstreden brief aan.

Het UZ Leuven heeft een intern onderzoek geopend naar de communicatie over het kamerbeleid. "Er komt een nieuwe brief," zegt gedelegeerd bestuurder Marc Decramer. In de huidige staat te lezen dat patiënten op een eenpersoonskamer de garantie krijgen dat de ingreep volledig wordt uitgevoerd door een staflid, terwijl de operatie van mensen op een meerpersoonskamer gedeeltelijk kan worden uitgevoerd door "een collega-staflid of assistent in opleiding (onder supervisie van een staflid)". "Dat wekt de perceptie dat alléén wie voor een privékamer koos door de prof geopereerd wordt. Wij garanderen dit echter voor álle patiënten die daarop aandringen." Verschil blijft evenwel dat mensen op een eenpersoonskamer er niet eens naar hoeven te vragen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) raadt alle patiënten die zich benadeeld voelen aan hun mutualiteit te contacteren. "Het ziekenfonds zal hen verdedigen en dus een klacht indienen." Het parket van Leuven heeft zelf nog geen initiatief genomen om de feiten te onderzoeken. 

Professor Paul De Leyn, hoofd Chirurgie van het UZ Leuven, verdedigt het beleid van het ziekenhuis en ontkent dat er sprake is van een klassensysteem: "de kwaliteit van de zorg is identiek dezelfde", zegt hij, onafhankelijk van de keuze voor een eenpersoons- of meerpersoonskamer. Lees het hele verhaal in onze abonneezone.
95 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Etienne Boeckx

  Bla bla bla en na verloop van tijd blijft alles van hetzelfde wedden !?

 • Luc Dhoore

  dat minister MDB die voor onze gezondheid zou MOETEN zorgen, zou al VEEL eerder moeten ingegrepen hebben. tegen zo praktijken. Wat heeft ze al verbeterd .... ? meer kosten voor medicatie , afschaffen sommige noodzakelijke gezondheidszorg... haar eigen collega's wat gaan op de vingers tikken, ivm voorschrift gedrag medicatie ... ? maar hogere 'pieten, daarvan afblijven.....

 • Raoul Rouma

  Nieuw briefje en de praktijken gaan gewoon verder. Enige sanctie zal zijn dat de samensteller van die brief op zijn vingers zal getikt worden.

 • Jean Bracke

  Eigenlijk heeft elke patiënt recht op privacy, een éénpersoonskamer zou dus de regel moeten zijn, tweepersoonskamers kunnen dan voorbehouden worden voor mensen die naar gezelschap op de kamer vragen. ;-)

 • Willy Van Craen

  Voor oogoperatie een kamer verplicht voor de professor? Dat Magie eens een lijst maakt voor welke oogoperatie.In Vlaanderen zijn er zeer bekwame oogchirurgen waarzeer moeilijke operatie gebeuren die meestal maar 10 minuten duren.