UZ Gent rekent forse meerkost aan voor ingewikkelde dossiers of tweede opinie, De Block niet akkoord

Maggie De Block.
BELGA Maggie De Block.
In het UZ Gent wordt een forse meerkost aangerekend voor ingewikkelde dossiers en voor een tweede opinie als patiënten langskomen met hun dossier van een ander ziekenhuis. Die extra kosten worden aangekondigd op affiches die in het ziekenhuis hangen. Volgens organisaties van patiënten mag dat niet en ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block verzet zich ertegen. Het UZ zegt alvast vast te houden aan de regeling, maar is niet het enige ziekenhuis dat extra kosten aanrekent.

In het UZ Gent hangt sinds twee weken op verschillende afdelingen een affiche waarop staat dat patiënten in sommige gevallen extra moeten betalen. Het gaat om een meerkost van 58,86 euro, die niet terugbetaald wordt door het ziekenfonds. De extra kosten worden aangerekend voor zowel een eerste afspraak in het kader van een ingewikkeld dossier als voor een tweede opinie op vraag van de patiënt. Een arts moet je hele dossier dan bestuderen en dat kost tijd, verdedigt het ziekenhuis zich.

“Geen nodeloos beroep op expertise”
Veel patiënten stellen zich vragen bij de maatregel, maar de woordvoerster van het UZ Gent verklaart de meerkost door de tijd van de artsen in rekening te brengen. “We willen voor onze patiënten voldoende ruimte maken en daar komt een kost bij kijken”, aldus Karlien Wouters. Met de maatregel voor de ingewikkelde dossiers wil het UZ Gent dan weer vermijden dat patiënten nodeloos beroep doen op hun expertise. “We willen dat mensen die academische zorg nodig hebben geholpen kunnen worden in het ziekenhuis.”

“Spijtige zaak”
Ilse Weeghmans, de directrice van het Vlaams patiëntenplatform, vindt de maatregel een spijtige zaak. Het UZ Gent heeft intussen wel beslist dat het patiënten beter wil uitleggen waarom de maatregel genomen wordt.

Rv



18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eddy ramboer

  als de eerste opinie juist is , is er geen tweede nodig.waarom zovelen geholpen worden na 2e opinie,soms 3e, tja....

 • Jan Van Rompaey

  Straks moeten we per minuut betalen bij de dokter ?!

 • Ian Vandenbossche

  Ziekenhuizen, specialisten en tandartsen zuigen niet enkel het riziv leeg, door de torenhoge supplementen zuigen ze ook hun patienten schaamteloos leeg. Als gepensioneerde werknemer moet ik kiezen tussen voldoende eten en verwarmen ofwel naar de tandarts en hospitaal. Ik kan me ook geen dure hospitaisatieverzekering van het ziekenfonds betalen.

 • danny buyse

  En toch heb ik veel respect voor sommige dokters en chirurgen want het zijn deze mensen die je gezondheid verzorgen en zelfs redden. Dokters en chirurgen die hun job met liefde doen en om mensen geven maken geen misbruik van systemen en die haal je er zo uit. Bij sommigen staat geld verdienen op de 2de plaats en jammer genoeg bij sommigen op de 1Ste.

 • rik lagrou

  tegen dat mensen uit West Vlaanderen daar z opinie vragen hebben al zeker 5 dokters en 2 ziekenhuizen passeert En liever een dokter die van niks begint Dan alles doornemen