Ga naar de mobiele website
^ Top

UZ Gent krijgt geen straf voor fout bestralen van patiënten

thinkstock
Het UZ Gent heeft in beroep opschorting van straf gekregen voor het verkeerd bestralen van een aantal patiënten in 2005 en 2006. Volgens het hof handelde het UZ niet als een normaal, zorgvuldig universitair ziekenhuis, maar heeft het al lessen getrokken uit het voorval en werd het genoeg gestraft doordat het negatief in de media kwam.

Tussen december 2005 en september 2006 werden in het UZ Gent zeventien patiënten behandeld met een stereotactisch kader, een soort helm die op het hoofd wordt gezet en toelaat driedimensionaal de stralingsbundel te richten op de tumor of de uitzaaiingen. Om de exacte locatie te bepalen, wordt gewerkt met radiologiebeelden van de hersenen en met een computerprogramma dat bij de helm hoort.

Afwijking
In september 2006 werd in het UZ ontdekt dat de software die wordt gebruikt voor het bestrijden van hersentumoren, niet goed gewerkt zou hebben. Er werd een afwijking van meer dan een centimeter met de plaats van de tumor vastgesteld.

Het UZ Gent en drie andere bedrijven kregen geldboetes tot 55.000 euro. In beroep krijgt het UZ nu opschorting van straf. Volgens het hof handelde het UZ niet als een normaal, zorgvuldig universitair ziekenhuis. "Ze moet waken over een aangepaste, veilige zorg met deugdelijk materiaal. Uiteindelijk werd gekozen voor een onveilige oplossing."

Maar omdat het UZ over een blanco strafblad beschikt, lessen getrokken heeft uit de zaak en geruime tijd negatief in het nieuws is gekomen, verleende het hof opschorting van straf voor drie jaar. De andere bedrijven werden vrijgesproken.

Betreuren
Emmelien Werbrouck, woordvoerster van het UZ, wil nog niet meteen reageren op de inhoud van het arrest. "Wij betreuren wat tien jaar geleden is gebeurd, dat had niet gemogen. Maar wij hebben actie ondernomen en intern een procedure opgestart om dergelijke gebeurtenissen voortaan te vermijden. Nu zien we dat onze investeringen lonen. Een audit door onafhankelijke experten toonde aan dat wij op 2.000 parameters maar liefst 98 procent halen. We zijn dan ook blij dat het hof dat aspect - dat we lessen getrokken hebben uit het verleden - uitdrukkelijk aanhaalt in het arrest."

Meer over


Meld een bug