UZ Antwerpen bereidt zich voor met aparte containerafdeling voor screenings

UZ Antwerpen bereidt zich voor met aparte containerafdeling voor screenings.
Klaas De Scheirder UZ Antwerpen bereidt zich voor met aparte containerafdeling voor screenings.
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) ziet sinds zondag een duidelijke stijging van het aantal mensen dat zich op doorverwijzing of uit eigen beweging wil laten screenen op het coronavirus. Om de spoedafdeling niet volledig op te eisen, wordt daarom een aparte containerafdeling gebouwd. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De bezorgdheid over een mogelijke uitbraak van het coronavirus in ons land stijgt zienderogen. Dat ondervindt ook het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), waar het aantal patiënten dat zich - op eigen initiatief of na een doorverwijzing door een huisarts - wil laten screenen drastisch is gestegen. “In de voorbije weken kregen we één à twee mensen over de vloer”, zegt medisch directeur Guy Hans. “Maar sinds deze zondag merken we een opvallende stijging. Op maandag hebben zich bijvoorbeeld veertien patiënten aangeboden. Dinsdag waren het er dan weer een pak minder. Toch verwachten we naar het einde van de krokusvakantie toe opnieuw een stijging. De risicogebieden nemen immers alsmaar toe en veel mensen keren dan terug uit vakantie.”

Wanneer de toestand van de patiënt het toelaat, kan hij of zij na de testen huiswaarts keren. De mensen krijgen van ons dan duidelijke instructies mee om thuis in isolatie te gaan, in afwachting van de resultaten

Guy Hans

Aparte wachtzaal 

Om een mogelijk uitbraak van het coronavirus op te vangen, is het UZA gestart met de aanbouw van een containerafdeling, waar - volledig gescheiden van andere delen van het ziekenhuis - screenings kunnen plaatsvinden. De speciaal daarvoor ingerichte containerunit is volop in aanbouw en zou donderdag of vrijdag in gebruik worden genomen.

De speciaal ingerichte containerunit is volop in aanbouw en zou donderdag of vrijdag in gebruik worden genomen.
Klaas De Scheirder De speciaal ingerichte containerunit is volop in aanbouw en zou donderdag of vrijdag in gebruik worden genomen.

“Aan de ingang van de spoedafdeling komt een kiosk waar we onze patiënten informatie verstrekken”, zegt Hans. “Risicopatiënten kunnen vandaaruit worden doorverwezen naar de containerafdeling, een unit die op wandelafstand ligt. In de unit is een aparte wachtzaal voorzien, alsook een onderzoeksruimte waar de testen kunnen plaatsvinden. Wanneer de toestand van de patiënt het toelaat, kan hij of zij na de testen huiswaarts keren. De mensen krijgen van ons dan duidelijke instructies mee om thuis in isolatie te gaan. De resultaten worden dan – het streefdoel is vier uur later – telefonisch meegedeeld.”

Enkel risicopatiënten

Niet iedereen die zich aan de infokiosk aanbiedt, wordt effectief gescreend, benadrukt directeur Hans. “Enkel risicopatiënten zullen naar de containerunit worden doorgestuurd en getest worden. Het gaat dan om mensen die recent naar een risicogebied zijn afgereisd, of contact hebben gehad met risicopersonen.”

Wanneer er effectief een patiënt met een besmetting wordt vastgesteld, is het UZA samen met het UMC Sint-Pieter in Brussel het enige referentiecentrum voor opname. Besmette patiënten kunnen er dus ook in quarantaine geplaatst worden. “Op dit ogenblik hebben we op de infectie-afdeling én op de afdeling intensieve zorgen drie tot vijf bedden die sowieso beschikbaar zijn. Bij een grotere instroom van patiënten is het altijd mogelijk om een grotere afdeling van het ziekenhuis af te sluiten.”

De gezondheidsmedewerkers van het UZA zijn op alles voorbereid.
Klaas De Scheirder De gezondheidsmedewerkers van het UZA zijn op alles voorbereid.

“Geen reden tot paniek”

Volgens medisch directeur Guy Hans is er vooralsnog geen enkele reden om over een uitbraak van het coronavirus te panikeren. “De kans is op een besmetting door het coronavirus is nog altijd vele malen kleiner dan op het oplopen van de griep. Toch is voorzichtigheid geboden. We raden burgers aan om de handen goed te wassen en uit de buurt te blijven van mensen die hoesten. Wie toch bezorgd is, belt – om andere mensen niet in gevaar te brengen ga je beter niet meteen langs - best naar de huisarts. Die kan het risico inschatten en je eventueel doorverwijzen.”

Lees ook: IN KAART. De wereldwijde verspreiding van het coronavirus 

Zo voelt het om het coronavirus op te lopen: “Hoesten alsof ik doodging” (+)

Al uw vragen over corona beantwoord: lopen zwangere vrouwen meer risico? Kan het virus nog gevaarlijker worden en mag ik straks nog op vakantie? (+)
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronald Van Ee

  En blijft onze Magie noch steeds bij haar stand punt dat dit eigenlijk niks is en zelfs minder betekent dan de jaarlijkse opkomst van gewone griep ? Dan wordt dit eigenlijk elk jaar allemaal gedaan , en speciale opvang voorzien en maatregelen getroffen ,waarom als we goed op alles zijn voorbereid dan nu plots nog extra opvang bij maken ? De papiertjes en ons Magie zullen alles wel tegen houden in ons landje hè !

 • Serge De pauw

  En we gaan met zijn allen gezellig skiën, liefst richtin Italië.

 • Feline Noé

  Het is al een goed teken dat ze 'iets doen'.. maar ik zie nog geen "negative pressure" kamers en personeel die bv. maskers aan doen, terwijl ze met potentiële virusdragers omgaan. Ik maak me nog geen zorgen, maar we mogen wel al beginnen met preventief handelen vind ik.

 • Albert De Vries

  "met aparte containerafdeling voor screenings" Het Belgisch improviseren begint al goed vorm te krijgen. Evenals het paraplu-opentrekken...

 • George Verbeek

  10 containers, en wel 3 to 5 bedden staan klaar om de pandemie op te vangen! Als het moet kunnen ze zelfs nog een paar bedden bijplaatsen. Wat een capaciteit.