Uw kind al vanaf 13 jaar op Facebook: staatssecretaris De Backer wil het in de wet

Staatssecretaris Philippe De Backer lichtte zijn plannen vandaag toe voor een klas dertienjarigen.
RV Staatssecretaris Philippe De Backer lichtte zijn plannen vandaag toe voor een klas dertienjarigen.
Een nieuwe wet moet de leeftijd waarop jongeren een profiel mogen aanmaken op sociale media, zoals Facebook, officieel vastleggen op 13 jaar. Dat stelt staatssecretaris voor Privacy, Philippe De Backer (Open Vld), voor.

Het voorstel komt er als antwoord op de verordening over privacy- en gegevensbescherming die het Europese parlement twee jaar geleden goedkeurde. Daarin werd beslist de leeftijd voor het gebruik van sociale media op te trekken naar 16 jaar.

Die verordening, waardoor kinderen jonger dan 16 toestemming zouden moeten vragen aan de ouders voor de aanmaak van een profiel op sociale media, zou vanaf mei 2018 automatisch van kracht gaan in de lidstaten. Het Europees parlement stelde wel dat elke lidstaat een jongere leeftijd mag vastleggen in een eigen wet. Daar maakt De Backer nu dus werk van. 

Jongeren tot hun zestiende weghouden van sociale media is immers niet realistisch. “Digitaal is het nieuwe normaal, en 13 jaar sluit het best aan bij de realiteit”, zegt hij. "We moeten inzetten op mediawijsheid, in plaats van sociale media te bannen voor de leeftijd van 16." Facebook, Twitter en Instagram leggen in hun voorwaarden de grens zelf op 13 jaar, maar vaak lappen jongeren daar hun laars aan. Twee jaar geleden kreeg een resolutie in het Vlaams parlement al de steun van meerderheid en oppositie.

Thinkstock184 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Johan Vervaeke

  Whatsapp (ook van fb) wordt het sociale medium in de nabije toekomst als westerse kopie van WeChat. Misschien kan VLD de telefoon afschaffen onder 13 jaar?

 • Ivan Smissen

  En elk kind een ijsje op zondag. Maak daar anders ook een wet voor! Daar houden de liberalen zich anno 2017 mee bezig. En zich dan maar afvragen waarom ze onder de 10 procent gaan duiken?

 • jo vandenberghe

  Als hij maar nuchtere uitspraken de wereld kan insturen!

 • Lucie Barbe

  De enige veilige manier op een account aan te maken is met je ID kaart, kun je geen andere naam of leeftijd invoeren, je kan dan ook geen meerdere accounts aanmaken met een andere naam, er zou dan ook wat minder cyberpesten zijn, want de pester zou direct geïdentificeerd zijn , maar dat hebben ze nog niet over nagedacht

 • amorn jaemram

  Trouwens de jeugd van 12 a 13 jaar zit zelfs bijna niet meer op Facebook !!! Checken via id reader ???