Uw digitale klok loopt achter door conflict in de Balkan

Niet panne, maar politiek conflict deed digitale klokken achterlopen

thinkstock
Waar maandag verluidde dat een "panne op het elektriciteitsnet ergens in Zuidoost-Europa" ervoor heeft gezorgd dat digitale klokken - wekkers, de klok op de oven en microgolf - vijf minuten trager zijn gaan lopen, zeggen goed ingewijde bronnen dinsdag dat een en ander terug te voeren is op het conflict tussen Servië en Kosovo.

Europese netbeheerders zijn boos op twee landen op de Balkan die via het stroomnet een conflict uitvechten. Het zou volgens goed ingelichte bronnen gaan om een ruzie tussen Servië en Kosovo, die al bijna twintig jaar met elkaar overhoop liggen.
Er wordt op hoog niveau druk uitgeoefend op Belgrado en Pristina om zich aan de Europese stroomafspraken te houden. De samenwerkingsorganisatie van Europese hoogspanningsnetbeheerders Entso-e komt naar verwachting later op de dag met een verklaring.

Ruim dertig landen zorgen er samen voor dat het hoogspanningsnet een frequentie heeft van 50 hertz. De ruziënde landen proberen elkaar onder druk te zetten door hun afgesproken portie stroom van 300 megawatt sinds half januari niet te leveren. Dat zorgt voor "een piepkleine dip" die ervoor zorgt dat klokken zijn gaan achterlopen. 

Nederlandse netbeheerder TenneT verzekerde al dat het probleem niet voor een grote stroomstoring zal zorgen. "Dan grijpen de Europese netbeheerders meteen in."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frieda schaut

  bij mij is het omgekeerd, de klok van mijn micro loopt 6 minuten voor

 • Eddy Stroobants

  Telkens je klokken moeten juist zetten of te laat opstaan door hun gekibbel is net zo ambetant als een stroomstoring . NU ingrijpen netbeheerders.

 • Frans Peeters

  ruzie tussen beide landen? Servië en Kosovo volgens Belgrado is Kosovo nog steeds hun provincie maar EU ging daar een stokje voor steken. Bij de Krim noemen ze dit een oorlogsdaad

 • Theo Van Hoof

  De verklaringen zijn heel wankel. Ze beweren 49,5Hz geleverd te hebben. Bij 5 minuten zijn er 18 000 nul doorgangen verdwenen. Aan 0,5Hz is dat 36000 seconden of 10 uren een te lage frequentie. Niemand die dat ziet? Niemand die het initiatief neemt de 2 netten af te koppelen?