Ursulinen Mechelen verbiedt lange rokken en jurken

thinkstock
Leerlingen van Ursulinen Mechelen mogen geen lange rokken of jurken meer dragen. Dat blijkt uit een noodkreet van een moslimleerlinge aan interculturele beweging Kif Kif.

"Ik ben moe, ik ben het beu om altijd te vechten, ik wil niet dat ze een deel van mijn identiteit zomaar afnemen", met die boodschap belde een moslimleerlinge van Ursulinen Mechelen naar interculturele beweging Kif Kif.

Sinds enkele weken wordt er namelijk streng toegezien op de kledingkeuzes van de leerlingen van de school. Meisjes met een lange rok of jurk worden tegengehouden aan de schoolpoort en verplicht hun deze op te rollen en een sjaal rond de heupen te binden. Wie weigert, wordt genadeloos weer naar huis gestuurd. Wie op lange termijn niet gehoorzaamt, wordt met sancties bedreigd.

Ursulinen Mechelen is een katholieke school, maar toch zitten er heel wat moslimleerlingen. Meisjes die zonder hoofddoek op de schoolbanken zitten, maar hem wel dragen tot aan de schoolpoort. Dat hoofddoekenverbod is niets nieuws meer in Vlaanderen, maar sinds kort zorgde Ursulinen voor een aanvulling: ook lange jurken en rokken werden verboden. Zogezegd in het teken van de veiligheid, maar piercings en hoge hakken worden er wel toegestaan.

Nadat veel leerlingen protesteerden en het argument van veiligheid weerlegden, door massaal in lange rokken naar school te komen, kwam de directie met een ander argument: "Elke vorm van religieuze uiting is verboden." Naast een modetrend blijkt lange kledij dus plots ook een religieus statement?

Ursulinen reageert voorlopig enkel met een persbericht, waarin het bestuur spreekt van "onjuiste informatie", waarbij de school "in een verkeerd daglicht wordt geplaatst".
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels