Uroloog Bo Coolsaet krijgt 4 jaar cel: “Maar artsen kunnen als ze beroep aantekenen nog gewoonweg verder werken”

Antwerpen - Premiere "BEN X" - Bo Coolsaet
Photo News Antwerpen - Premiere "BEN X" - Bo Coolsaet
Uroloog Bo Coolsaet (80) is vandaag veroordeeld voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. Hij krijgt 4 jaar cel, waarvan 2 jaar met uitstel. Dat betekent echter niet per se dat hij zijn werk niet meer mag uitoefenen. “Een arts uit zijn ambt zetten, is niet zo evident”, zegt professor dokter Michel Deneyer, woordvoerder van de Orde der Artsen. 

Over de zaak van Bo Coolsaet kan Michel Deneyer zich niet uitspreken. “Maar als een arts veroordeeld wordt voor bepaalde strafrechtelijke feiten, betekent dat alsnog niet dat hij zijn werk niet meer mag beoefenen”, vertelt hij. “Naast de strafrechtelijke procedure wordt het onderzoek ook parallel in gang gezet op disciplinair vlak en gaat een provinciale raad van de orde bepalen of een arts al dan niet zijn werk mag uitoefenen. Die disciplinaire straffen variëren, van een vrijspraak tot een schorsing van 2 jaar en een schrapping van de lijst. Dit laatste betekent dat de arts nooit meer zijn werk mag uitoefenen.”

Zo zijn bij de Orde der Artsen in 14 jaar tijd 78 klachten over zedenfeiten ingediend door patiënten. “Soms gaat het van betwistbare feiten tot zeer ernstige gevallen”, vertelt Deneyer. “Maar het feit dat de arts na de veroordeling door de provinciale raad, bij het aantekenen van beroep of voorziening in cassatie, nog gewoonweg kan verder werken, is zeer bureaucratisch. Wij pleiten overigens al jaren voor verandering van de wetgeving, zonder succes.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gilberte Vergaelen

  Wie zou er nu nog op consultatie gaan bij die smeerlap. Zijn broodje is wel gebakken. De cel in voor enkele jaren, en Goedele kan eens op bezoek gaan.

 • URBAIN CELIS

  altijd een louche gevonden

 • San Pauwels

  De man is ondertussen al 80 en kan beter met pensioen gaan. Hij verplaatst zich met een rollator en de kans bestaat dat hij met bevende handen patiënten gaat behandelen... Het probleem in deze zaak is dat er geen getuigen zijn. Stel dat die Misschien zou een artsen met dergelijke specialisatie beter een verpleegster in dienst hebben.