Urgentieartsen willen niet weten van 'spoedboete’: “Alsof patiënten criminelen zijn die iets hebben misdaan”

Spoedarts Jan Stroobants .
photo_news Spoedarts Jan Stroobants .
Het voorstel om ‘spoedboetes’ uit te schrijven voor patiënten die zich met ogenschijnlijk minimale klachten aanbieden op de  spoedafdeling, vindt helemaal geen gehoor bij de spoedartsen.  De urgentieartsen zelf, zijn hierover nooit bevraagd, luidt het vandaag in een mededeling.

Het gaat om één van de pistes uit de visie van twaalf topfiguren uit de Belgische zorgsector voor de volgende regering. "De beroepsvereniging van Belgische spoedartsen (BeCEP) beklemtoont dat zij door deze mensen nooit is geconsulteerd, noch over de echte problematiek van spoed, noch over reeds uitgevoerd nationaal en internationaal onderzoek, noch over de voorgestelde oplossingen", aldus het persbericht.

Ze verwerpen het concept van een spoedboete volledig. "Wij weigeren patiënten die zich naar spoed begeven te bekijken of te behandelen als overtreders of criminelen die iets hebben misdaan en dus zouden moeten worden beboet", stellen de spoedartsen duidelijk. "Het zijn mensen in nood die geholpen moeten worden".

De spoedartsen roepen op om te stoppen met het onderhouden van de mythe van vermeend oneigenlijk gebruik van de spoed. Alle maatregelen die tot nu werden genomen, en die veel geld gekost hebben aan de maatschappij, hebben geen enkel resultaat gehad op het aantal mensen dat zich op de spoedafdeling aanbiedt. Bovendien is er al een aanzienlijke meerkost voor de patiënt die zich spontaan aanbiedt. Ongeacht of achteraf een ernstig probleem gediagnosticeerd wordt of niet, betaalt hij 4,5 maal meer.

“Ronduit gevaarlijk”

Bovendien stelde het Kenniscentrum KCE reeds in een rapport uit 2005 (Evaluatie van forfaitaire persoonlijke bijdrage op het gebruik van de spoedgevallendienst) dat "het invoeren van financiële drempels op spoed inefficiënt is, sociaal onrechtvaardig, en ronduit gevaarlijk".

Voor BeCEP-voorzitter Jan Stroobants is het tijd dat de focus gelegd wordt op de echte en bijzonder dure problemen, ook op spoed: "artsen en verpleegkundigen verspelen dagelijks uren tijd met het zoeken naar een bed voor ernstig zieke mensen en het onderhandelen met ziekenhuizen om ze te kunnen laten opnemen. Bij gebrek aan mogelijkheden door de steeds verdere inkrimping van ziekenhuisbedden worden patiënten vaak in minder veilige omstandigheden terug huiswaarts gestuurd. Deze inconvenient truth wordt allerminst opgelost door het onderhouden van mythes over vermeend oneigenlijk gebruik van spoed.”
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  Daar huisartsen niet altijd onmiddellijk beschikbaar zijn, is er een wachtdienst van dokters. Doch enkel buiten kantooruren en Weekend en het kan lang duren eer je iemand ziet. Dus logisch dat mensen met pijnlijke klachten zich dan naar een spoeddienst begeven hé! Wat moeten ze doen, zelf doktertje spelen en misschien verkeerde medicatie nemen of creperen van de pijn? Dus ze dan nog eens beboeten is er dan toch over hé! Welke idioot komt op zo'n idee.

 • Lut Reyskens

  Ja en zo wordt de brave patient bang gemaakt om naar spoed te gaan , of de ambulance te bellen in geval van ....

 • Pierre Ocreman

  Een vriend van mij ging naar de spoed met pijn en werd wandelen gestuurd met pillen. Drie weken later was hij overleden aan kanker. Moet niet meer zeggen zeker??? Als ik pijn heb zal ik naar de spoed gaan. Boete of geen boete. Denk dat niemand zomaar voor zijn plezier naar daar gaat want je moet er erg lang wachten en dan twintig keer uw medisch probleem vertellen aan stagiairs.

 • william Masson

  Wat wel klopt is dat mensen de spoeddienst misbruiken en iemand die dat ontkent moet er maar eens een weekje dag en nacht staan.

 • Geert Landsman

  Ziekenhuizen zijn bedrijven geworden met veel te veel managers en graaiende artsen. Dat is het echte probleem.