Uplace of noplace? "De Vlaming zal de rekening betalen"

PHOTO_NEWS
Als het belevingscomplex Uplace in Machelen niet wordt gebouwd, zal dat de Vlaming miljoenen kosten. Dat concludeert sp.a uit het antwoord van minister van Economie Philippe Muyters op vragen van Katia Segers (sp.a) en Hermes Sanctorum (Groen) in het Vlaams parlement.

Philippe Muyters verklaarde in het parlement dat er met Uplace in een nieuw brownfieldconvenant is afgesproken dat er voor het verleden geen schadevergoeding kan worden gevraagd. "Voor de toekomst is er geen afspraak over wat zou worden betaald indien het project niet wordt gerealiseerd", aldus Muyters.

Als iemand vindt dat hij op basis van de clausule een schadevergoeding kan eisen voor de toekomst, moet die dat doen, aldus Muyters. "Ik ben geen jurist, maar volgens artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek kun je, bij schade, een fout en een oorzakelijk verband, altijd een schadevergoeding eisen."

"Minister Muyters bevestigt hiermee dat de Vlaamse regering - of beter de Vlaamse belastingbetaler - een fiks bedrag zal mogen ophoesten indien het gecontesteerde project niet doorgaat", concludeert Katia Segers (sp.a) uit de uitspraak.

"Er doen hallucinante bedragen de ronde, maar niemand weet dus eigenlijk waar we ons aan mogen verwachten. Deze schadevergoeding verhoogt natuurlijk de druk op de Vlaamse regering, maar Bart Verhaeghe mag alvast op zijn twee oren slapen: of Uplace er komt of niet, aan de kassa kan hij sowieso passeren."

Muyters gaat niet akkoord met die redenering. "Uplace kan een claim indienen tegen de Vlaamse overheid, zoals iedereen dat kan. Maar dan moet het wel een fout of een oorzakelijk verband kunnen aantonen. Zeggen dat Bart Verhaeghe sowieso langs de kassa passeert, is de waarheid geweld aandoen."

Archiefbeeld van de site waar het shoppingcomplex zou komen.
BELGA Archiefbeeld van de site waar het shoppingcomplex zou komen.
"Minister Muyters bevestigt hiermee dat de Vlaamse belastingbetaler een fiks bedrag zal mogen ophoesten indien het gecontesteerde project niet doorgaat", concludeert Katia Segers (sp.a) uit de uitspraak.
BELGA "Minister Muyters bevestigt hiermee dat de Vlaamse belastingbetaler een fiks bedrag zal mogen ophoesten indien het gecontesteerde project niet doorgaat", concludeert Katia Segers (sp.a) uit de uitspraak.