Unizo vraagt aandacht voor meewerkende echtgenote

De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) en markant, het netwerk van ondernemende vrouwen, vragen naar aanleiding van de internationale vrouwendag meer aandacht voor "de maatschappelijk nog altijd ondergewaardeerde rol van de meewerkende echtgenote".

Fiscale verdeling
Het aantal meewerkende echtgenotes wordt volgens Unizo geraamd op 133.000, van wie ruim 45.000 vorig jaar ingingen op de mogelijkheid om een eigen wettelijk sociaal statuut te verwerven. Unizo en markant bepleiten onder meer een gelijke fiscale verdeling van de inkomsten van het bedrijf tussen beide partners, meer informatie over een aangepast huwelijkscontract en meer en aangepaste kinderopvang.

Vliegende onthaalouders
"Tachtig procent van de zelfstandige mannen én evenveel vrouwen noemen bovendien de combinatie werk en gezin moeilijker voor zelfstandige vrouwen dan voor werknemers", aldus Unizo. Unizo en markant zijn verder voorstander van het uitbreiden van dienstencheques voor jonge zelfstandige moeders, het uitbreiden van aangepaste kinderopvang onder meer via het systeem van "vliegende onthaalouders" en de ondersteuning van het huishouden via "homemanagers". (belga/gb)