Unizo steunt juwelier die overvaller doodschoot: "Hij is in eerste plaats slachtoffer"

BELGA
De juwelier uit Oostakker, die gisterenmiddag een verdachte van een overval doodschoot, is vrij onder voorwaarden. Dat bevestigt het parket. De juwelier zou door de daders geschopt, geslagen en bedreigd zijn met een vuurwapen. UNIZO steunt de juwelier: "Hij is in eerste plaats slachtoffer."

De juwelier schoot gisterenmiddag op twee verdachten, nadat die zijn zaak waren binnengestapt en juwelen meenamen. “De mannen waren gewapend, maar hebben niet geschoten”, zei de woordvoerster van het parket gisteren.

De juwelier schoot pas na de overval op de verdachten toen die wegvluchtten op een bromfiets. Daarbij werd één van hen geraakt. De juwelier werd gearresteerd en voorgeleid op verdenking van doodslag. Verder onderzoek moet uitmaken of het om zelfverdediging gaat of niet.

De man werd gisteren ondervraagd en door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Het parket benadrukt dat de juwelier "zeer goed meewerkt" aan het onderzoek. 

"Uit de eerste verhoren zou blijken dat de overvallers bijzonder agressief te werk gingen", zegt het parket nog. De juwelier zou geschopt en geslagen zijn en bedreigd met een vuurwapen. Ook de aanwezige familieleden van de juwelier en de klanten zouden eveneens bedreigd zijn met een vuurwapen.

De tweede dader is nog altijd op de vlucht. "De zoektocht wordt intensief verder gezet", klinkt het bij het parket.

Unizo vraagt begrip voor juwelier

De Unie van Zelfstandige Ondernemers, Unizo, steunt de juwelier. "We gaan uit van maximaal begrip voor de onmenselijke situatie waarin de juwelier zich bevond. Per slot van rekening zijn en blijven het de betrokken overvallers, waarvan de tweede nog altijd voortvluchtig is, die met hun agressie deze bal aan het rollen hebben gebracht", zegt de organisatie in een mededeling.

"De stress, de angst, de woede die dat bij de betrokken winkeliers opwekt, maakt het heel menselijk en begrijpelijk dat ze hard willen terugslaan van zodra ze de kans zien", zegt Danny Van Assche van de Unie. De organisatie dringt aan op verscherpte maatregelen van de overheid om overvallen als deze te voorkomen. "Onze ondernemers hebben nog te vaak het gevoel er alleen voor te staan en als slachtoffer telkens aan het kortste eind te trekken. In dat verband is het erg belangrijk dat de straffen die aan overvallers worden opgelegd ook effectief worden uitgevoerd", zegt Van Assche.

BELGA140 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anne Geerts

  Eric Grosemans, ik praat niet goed dat men iemand in de rug schiet maar ik denk dat je wel anders zou piepen als jij en jouw familie zo zouden overvallen zijn! Denk daar eens eerst over na en oordeel dan!

 • ronny cuypers

  Crapuul dat mensen overvalt en berooft zou geen rechten meer mogen hebben. Op het moment dat zij beslissen zich niet aan de plichten te houden verliezen ze ook alle rechten.

 • PATRICK VAN BOGAERT

  Die overvallers hadden niets te zoeken bij de juwelier laat de juwelier maar verder met rust

 • Eric Grosemans

  Iemand in de rug schieten, gelijk wat zich voordien heeft afgespeeld is geen zelfverdediging maar moord. De overvallers in de cel, en de juwelier in de cel ernaast.

 • chris delanghe

  Iedereen heeft het recht zijn eigendom en leven te beschermen tegen gewapend gespuis en crapuul dat een overval pleegt. Crapuul die een wapen meebrengt is niet om de vliegen weg te houden, en dan kan je beter geen risico nemen. Poten af van andermans eigendom. Juwelier heeft overschot van gelijk dat hij het recht in eigen hand neemt. Gewapende overvaller zijn is immers een "groot risicoberoep"