Unizo merkt toename brutaliteit bij overvallen

Ondernemersorganisatie Unizo stelt vast dat er steeds brutaler tewerk wordt gegaan bij overvallen. Unizo wil daarom een strenge aanpak van alle vormen van criminaliteit en vraagt gespecialiseerde slachtofferhulp. Dat meldt de organisatie vandaag naar aanleiding van de overval met dodelijke afloop op een Brusselse juwelier zaterdag.

De ondernemersorganisatie stelt vast dat de betrokken ondernemers zich nog moeilijk kunnen beschermen als individu. In 2009 waren er 5.736 diefstallen met geweld. In 2007 en 2008 waren er dat respectievelijk 5.257 en 5.283. In de periode 2000 tot 2004 schommelde het cijfer evenwel tussen de 6.000 en 8.000 gewapende diefstallen. Het aantal inbraken in winkels blijft globaal een stijgend fenomeen. Vorig jaar waren dat er 20.265.
 
Unizo wil een nog krachtiger inzet voor versterkte politieaanwezigheid in handelscentra en vooral een snellere rechtspleging, inclusief snelrecht. De organisatie wil zelf een dienst gespecialiseerde hulp aan de betrokken ondernemers opzetten en vraagt daartoe de ondersteuning van de overheid.
 
Unizo onderstreept weliswaar de "inmiddels betere samenwerking met de politiediensten, zowel federaal als lokaal. Ook de betrokken ondernemers en hun organisaties doen de jongste jaren grote inspanningen voor informatie in preventie en investeren grote bedragen in beveiliging, daarin ondersteund door de overheid", klinkt het. (belga/ypu)