Unizo: “Hervorm werkloosheidsuitkeringen”

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Unizo wil de werkloosheidsuitkeringen hervormen. Dat stelt de ondernemersorganisatie vandaag in een opiniestuk in De Morgen. Ze reageert daarmee op de stijging van het aantal langdurig werklozen.

Unizo wil de uitkeringen beperken in de tijd. Tegelijk wil de organisatie de uitkeringen optrekken, in plaats van het huidige degressieve systeem. Concreet pleit ze voor lagere uitkeringen bij aanvang van de werkloosheid, en iets hogere voor wie ondanks aantoonbare inspanningen langer dan verhoopt werkloos blijft. Als het financiële verschil tussen werken en niet-werken groot genoeg is, zal dat werklozen extra stimuleren om spontaan en actief werk te zoeken, luidt de redenering.

“Straf is niet het goede antwoord”

Arbeidsmarktdeskundige Stijn Baert (UGent) deelt die analyse niet. “Je lost de werkloosheid zelf niet op door de werkloosheidsuitkering te beperken in de tijd. Je ziet alleen een uitstroom van de werkloosheid naar de inactiviteit.” Bovendien vraagt niemand erom zijn job te verliezen, zegt Baert. “Een ‘straf’ is bijgevolg niet het goede antwoord.”

Arbeidsmarktdeskundige Stijn Baert (UGent).
Wannes Nimmegeers Arbeidsmarktdeskundige Stijn Baert (UGent).



69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Dat zouden ze wel willen nietwaar weer de mensen tot het bod uitbuiten.

 • Christian Alex

  Mr Gerry. Wanneer je als werkgever iemand aanneemt, dan is dat om te werken. Ik stel vast dat vele mensen werken zien als een soort noodzakelijk kwaad, dat erbij komt en hun werkelijke leven een of andere hobby is. Die mensen zijn niet begaan met hun werk. Bij sommige mensen neemt dat hallucinante vormen aan, die leven echt in een droomwereld. Dat het werk in België met te weinig mensen moet gebeuren, is correct, dat komt dan weer omdat die voor te veel uitkeringsgerechtigden moeten bijwerken.

 • Elise Van Damme

  Dan verschuift men gewoon het probleem! Mensen zullen van uitkering overschakelen op 'invaliditeit' al dan niet geveinsd en dus ook op de ziekenkas. Er zijn te veel achterpoortjes in dit sociaal systeem. Het wordt misbruikt langs alle kanten met zn net vol gaten en ogen.

 • Gerry Cle

  Wel jammer dat de regering het systheem van uitloopbanen en werkbaar werk volledig afgeschaft heeft. Jammer ook dat ze flexibele werkuren promoten waardoor werk en gezin nog moeilijk te combineren zijn en waardoor een vaste hobby- training- of vergaderavond onmogelijk is. Ook jammer dat zoveel ondernemingen met zo weinig mogelijk mensen zo veel mogelijk werk willen verzetten waardoor werknemers hun rechtmatig verlof amper kunnen opnemen en overwerkt in ziekenverlof gaan.

 • Gino Denil

  Pensioenuitgaven zijn normaal, Christian Alex. Dat komt omdat er gepensioneerden zijn. In ons land zijn die 10,4% van ons BNP. In omringende landen tot 14,5% van hun BNP. Als er meer gepensioneerden komen dat heb je automatisch in verhouding minder kinderen en minder werklozen. Het één compenseert dus het ander. Verder zijn er nog nooit zo veel mensen aan het werk geweest. Het ambtenarenstatuut is al hervormd en is ook de boosdoener niet. Al die overbodige regeringen met hun hofhouding wel.