Universiteit Antwerpen brengt impact coronavirus per land in kaart: “Spaans en Nederlands systeem ook al zwaar onder druk”

ShutterStock/Universiteit Antwerpen
Wetenschappers van de universiteit van Antwerpen hebben een website ontwikkeld waarop je de druk van de corona-epidemie op de gezondheidssystemen van verschillende landen in real time kan vergelijken. Wat meteen opvalt: het systeem in Spanje en Nederland staat al zwaar onder druk.

De hele wereld strijdt tegen Covid-19 en de capaciteit van het gezondheidssysteem blijkt daarbij een cruciale rol te spelen. Het is een van de redenen waarom onze regering maatregelen afkondigde om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Want hoe minder simultane besmettingen, hoe minder de capaciteit van onze gezondheidszorg onder druk komt te staan.

Indicatoren

De Universiteit Antwerpen onderzocht nu de druk op de gezondheidssystemen in Europa, aan de hand van indicatoren die een beeld geven van de capaciteit van die systemen. De capaciteit van ziekenhuisbedden, het aantal artsen en de gezondheidszorguitgaven per land wordt daarbij vergeleken met de impact van Covid-19 op de Europese landen.

“Daarnaast is er ook een indicator die zowel naar het aantal verpleegkundigen en artsen kijkt als naar het aantal bedden op intensieve zorgen”, zegt prof. Philippe Beutels. “Extra bedden zijn immers alleen zinvol als die ook van het nodige medisch personeel voorzien kunnen worden. De verschillende indicatoren worden weergegeven ten opzichte van de situatie in Italië op 11 maart, het moment dat Italië de situatie niet meer aankon.”

Website

Omdat de indicatoren heel tijdgevoelig zijn door de snelle verspreiding van het virus, ontwikkelden doctoraatsstudenten Frederik Verelst en Elise Kuylen een website waar alle indicatoren in real time gevolgd kunnen worden. Verelst: “Kijken we naar het aantal sterfgevallen per ziekenhuisbed, dan zien we dat, behalve in Italië, vooral de druk op Spanje momenteel al zeer sterk is. In vergelijking met de situatie in Italië op 11 maart is de druk in Spanje op 21 maart al driemaal zo hoog. Maar ook in Nederland zien we dat de situatie stilaan richting Italiaanse taferelen gaat (zie figuur, red.). In Italië is de druk op het gezondheidszorgsysteem intussen zes keer groter dan vorige week.”

Universiteit Antwerpen

De analyses laten zondagmiddag zien dat na Spanje respectievelijk Nederland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en België onder druk komen te staan.

De website wordt elk uur geüpdatet en is te vinden via www.covid-hcpressure.org. Links in de blauwe navigatiebalk kan je bij ‘Data’ en ‘Healthcare pressure’ alle verschillende cijfers vinden.

Lees ook: Waarom ons land betere vooruitzichten heeft dan Nederland of Spanje (+)

Bekijk ook:

UITGELEGD. Hoe dodelijk is het coronavirus?