Uniek scheepswrak uit 18de eeuw wordt weggevreten op bodem Belgische Noordzee

Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.
't Vliegend Hart, een uniek scheepswrak van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), wordt langzaam weggevreten op de bodem van de Belgische Noordzee, niet ver van de Nederlandse grens. Belgische erfgoedonderzoekers en het Nederlandse Maritiem Erfgoed-programma zullen samenwerken om het wrak te beschermen.

't Vliegend Hart is een van de unieke scheepswrak dat rust op bodem van de Belgische Noordzee. Het schip was 44 meter lang, 11 meter breed en telde 42 kanonnen. In 1735 vertrok het richting Batavia (Indonesië) vanuit Vlissingen, maar korte tijd later leed de Oostindiëvaarder schipbreuk. Het wrak werd al ontdekt in 1981, samen met 2.000 gouden dukaten en 5.000 zilveren realen.

Een bodemscan van enkele maanden geleden toonde aan dat delen van het wrak bloot waren komen te liggen. De scan werd uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor de Zee met het onderzoeksschip RV Simon Stevin. Onmiddellijk daarna werd ook een duikonderzoek uitgevoerd. Daarbij ontdekten de onderzoekers dat het hout van het schip langzaam wordt weggevreten door de paalworm Teredo Navalis.

Betere bescherming

Belgische erfgoedonderzoekers en het Nederlandse Maritiem Erfgoed-programma zullen nu samenwerken om het wrak te beschermen. Komende maanden zal er kennis worden uitgewisseld tussen ons land en Nederland over het beheer van het wrak en bepaalde conserveringstechnieken. Eén van de hoofddoelen van Nederland is om samen te werken met landen waar Nederlandse scheepswrakken liggen en die te beheren. 

Het wrak werd in 2016 door staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) nog opgenomen als cultureel erfgoed in zee.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michael van Boven

  Schepen hebben kanons. Kanonnen staan op het land.

 • Ricci Latte

  Het waardevolle is er al uit weggehaald, goud en zilver dus, welk nut heeft het nog om geld te pompen in het behoud van een scheepswrak dat wij amper te zien krijgen. Laat staan of de techniek om verdere verrotting tegen te gaan al dan niet zal werken.

 • André Van der Poorten

  Prettig om lezen dat er nog geld genoeg over is .

 • André Lernout

  Wij betalen al genoeg , laat dit wrak gewoon liggen en laat de natuur zijn werk doen.

 • Frank Joos

  Laat dat schipke rusten waar het ligt.