Uniek: Alle partijen slaan handen in elkaar tegen verkrachting

Bijna 80 zaken geseponeerd omdat het aan "het gedrag van het slachtoffer" lag

Getty Images
Oppositie en meerderheid trekken samen ten strijde tegen ­verkrachting. Morgen keuren alle partijen een ­resolutie goed ­waarin ze de federale ­regering concrete aanbevelingen doen om de problematiek aan te pakken.

De voorbije maanden organiseerde het ­parlement tientallen hoor­zittingen met experts, die de pijn­punten in ­onderzoek en slacht­offerhulp bloot­legden. Daaruit volgden dus ook oplossingen. De verschillende partijen pleiten ­ervoor om be­wijzen voortaan altijd aan een grondige analyse te ­onderwerpen - iets wat vandaag niet gebeurt. Het parlement stelt ook de verjaringstermijn van tien jaar in verkrachtingszaken in vraag en wil dat de argumenten voor magistraten om ­zaken te seponeren ­worden ­bijgesteld.

Geseponeerd
Het aantal verkrachtingszaken die parketten verticaal klasseren, daalt jaar na jaar. Toch werd tussen 2010 en 2015 nog altijd iets meer van de helft (50,21 procent) geseponeerd. "De magistraten moeten daarvoor een reden opgeven. Het probleem is dat er geen aparte argumenten bestaan voor verkrachtingszaken. Ze moeten dus grijpen naar algemene redenen, en dat zorgt soms voor erg bizarre klasseringen", stellen Nele Lijnen (Open Vld) en Karin Jiroflée (sp.a) vast. "Zo werden in vijf jaar tijd bijna 20 verkrachtingszaken geseponeerd omdat het om een misdrijf 'van relationele aard' ging en bijna 80 zaken omdat het aan 'het gedrag van het slachtoffer' lag. Bijzonder stigmatiserend."

Wat zijn de vijf grootste pijnpunten inzake ­onderzoek en slachtofferhulp en de voorgestelde oplossingen? Lees het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels