Unia ziet nog meerdere pijnpunten in nieuwe antidiscriminatiewetgeving

Unia-directeur Els Keytsman
belga Unia-directeur Els Keytsman
Dinsdag buigt het parlement zich over de evaluatie van de antidiscriminatiewetgeving door een expertencommissie. Dat meldt Unia, dat verheugd is over die evaluatie. Ook Unia vindt dat het parlement de antidiscriminatiewetgeving op bepaalde punten grondig moet herzien en schreef een eigen evaluatierapport. "Sommige slachtoffers blijven nu in de kou staan. We hopen dat het parlement onze aanbevelingen ter harte neemt", klinkt het.

Unia evalueerde zelf de antidiscriminatiewetgeving, wat leidde tot 27 aanbevelingen. "Wij zijn een geëngageerde mensenrechtenexpert die er voor iedereen is die te maken krijgt met discriminatie. Vanuit die rol willen we dat het parlement ons rapport bestudeert en ons en het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen uitnodigt voor een toelichting", aldus directeur Els Keytsman.

Lacune in de wet

Uit de evaluatie blijkt dat discriminatie vaak kan blijven doorgaan door een lacune in de wet, stelt Unia, dat toevoegt dat praktijktesten een centrale rol kunnen spelen om die lacune te dichten. "Wie discrimineert kan vandaag stellen dat de gegevens tegen hem niet als bewijs mogen dienen omdat er sprake kan zijn van uitlokking. Zo stranden veel klachten over discriminatie." Unia dringt dan ook aan op een wettelijke basis voor praktijktesten, zodat er geen discussie meer mogelijk is over de manier waarop ze plaatsvinden.

Nood aan positieve acties

Unia wijst er ook op dat het parlement jaren geleden al goedkeurde dat positieve acties mogelijk worden, zoals het tijdelijk voorrang geven aan bepaalde leeftijdsgroepen in bedrijven als de leeftijdspiramide onevenwichtig is. "De huidige antidiscriminatiewetgeving zwijgt nu echter in alle talen over wat positieve actie precies kan betekenen", stelt Unia. Daarom moet het concept geconcretiseerd worden via een koninklijk besluit.

Zwaardere straffen

Ook vindt Unia dat de lijst van misdrijven waarbij een hogere straf geëist wordt, uitgebreid moet worden. "Er zijn meer misdrijven dan degene die opgesomd staan in de wet waarbij geweld en discriminatie samengaan. Dan denken we aan foltering, onmenselijke behandeling, bedreiging, misbruik van gezag, afpersing,...", klinkt het.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ian Vandenbossche

  Totaal onzinnig om bvb bedrijven te verplichten om een ‘bepaald’ aantal vrouwen, allochtonen, ouderen in dienst te nemen. Bedrijven moeten ‘de meest geschikte’ in dienst kunnen nemen, ongeacht geslacht of ras. Zelfde met verhuren van woningen. Een eigenaar mag toch zelf wel bepalen aan wie hij zijn eigendom toevertrouwd. Het is oerdom om te ontkennen dat bepaalde types van kandidaten problemen met zich kunnen meebrengen.

 • Roger Van Acker

  Weg unia.

 • Wouters Lena

  Wanneer wordt er eens rekening gehouden met de alleenstaanden/weduwen die worden altijd en overal gediscrimineerd. Wij moeten voor alles meer betalen: kosten op water, willen we met vakantie gaan moeten we altijd véél meer betalen dat ze daar eens iets aan doen, het zijn altijd die met kinderen die de kortingen krijgen.

 • Jan Boden

  De Vlamingen worden in België al 187 jaar gediscrimineerd, daar is ook nog nood aan een positieve actie om dat probleem te verhelpen.

 • Frans Peeters

  Opdoeken die Unia overbodige boedel. Die zijn tegen echte Belgen en betaald door werkende Belgen.