Unia roept racistische kotbaas uit Gent op het matje

Foto ter illustratie.
Gia Foto ter illustratie.
Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia dringt aan op een gesprek met een Gentse kotbaas die vorige week veroordeeld werd tot een dwangsom van 500 euro voor onder andere raciale discriminatie. De man zocht publiekelijk naar 'studenten tussen de 20 en 26 met Belgische ouders'. Dat racisme zo openlijk gebeurt, is eerder uitzonderlijk, zegt Unia.

Unia stapte naar de rechter nadat de man in kwestie verschillende pogingen tot gesprek naast zich neerlegde. Expliciet naar studenten 'met Belgische ouders' zoeken is illegaal, en gebeurt zelden zo openlijk. "Veel eigenaars weten dat ze hiermee de antidiscriminatiewetgeving overtreden", zegt Unia-directeur Els Keytsman. "Vaak ontbreken harde bewijzen voor huurdiscriminatie. Maar in 2016 openden we wel nog 212 dossiers over discriminatie bij huisvesting, 81 daarvan waren op basis van origine."

De rechter veroordeelde de man bij verstek tot een dwangsom van 500 euro per nieuwe inbreuk. Daarnaast moet hij alle gerechtskosten betalen. "Hij kwam niet opdagen tijdens de zitting. De man reageerde ook niet op onze brieven waarin Unia hem vroeg om rond de tafel te gaan zitten. Wie niet horen wil, moet voelen", zegt Keytsman. 

Toch blijft Unia aandringen op een gesprek. "Unia houdt vast aan het principe dat op lange termijn een mentaliteit verandert door constructief met elkaar aan tafel te zitten", klinkt het nog.

De veroordeelde verhuurder heeft een maand om verzet aan te tekenen tegen de uitspraak.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lieve Vandamme

  Is men dan ook reeds niet meer vrij onze eigendom zélf, en aan wie we zélf uitkiezen , te verhuren???

 • Pedro Gonzalez

  Hopelijk leest Unia deze voorgaande reactie (ik reken op de krant opdat het haar gemeld wordt) opdat zij zou inzien dat ze volledig verkeerd bezig is. Misschien vindt ze dat die twee oude dames dan maar moeten verhuizen? Kon men dergelijke toestanden dan niet voorspellen of werd daar geen rekening mee gehouden?

 • Pedro Gonzalez

  UNIA, kom even kijken ! Het huis naast mijn woning bestaat uit 4 appartementen. Twee ervan zijn onlangs leeg gekomen door vertrek van de bewoners. Zij zijn inmiddels verhuurd aan zwarte medemensen (uit Congo). Van slapen van de twee oude weduwen uit de twee andere appartementen is slapen er niet meer bij. Samen blijken er een tiental vrouwen, mannen en kinderen te wonen die dag en nacht de andere buren wakker houden. De huur wordt betaald door de OCMW. Wie beschermt u dan feitelijk?

 • chris bogaerts

  Wanneer word Unia op het matje geroepen voor discriminatie jegens eigen volk? Of is dat geen probleem?

 • Lutgard Crombez

  UNIA roept eerst de partij ISLAM op het matje want zij volgen niet jullie visie met mannen en vrouwen apart op de bus.