Undercoveragent mag niet getuigen op drugsproces

Archiefbeeld.
photo_news Archiefbeeld.
Een undercoveragent die een veertienkoppige drugsbende met vertakkingen tot bij de Hells Angels in Brazilië ontmaskerde, mag niet getuigen voor de correctionele rechtbank van Leuven. Dat beslisten de drie rechters van de zeventiende kamer vandaag tijdens een uitzonderlijke zitting met slechts één zaak op de agenda. Terwijl de procureur de strafmaat vorderde, trokken de vijftien advocaten in blok naar de griffie om meteen beroep aan te tekenen tegen die beslissing. Daarmee viel voorlopig het doek over de zaak.

Een uiterst ongewoon tafereel voor de Leuvense correctionele rechtbank. De zeventiende kamer, de enige met drie rechters, had een hele dag uitgetrokken voor de behandeling van een proces tegen een motorbende die een zeer groot netwerk van handel in vooral harddrugs beheerde. Alain C. (48) uit Brugge, "een handelsreiziger in drugs", en zijn medeplichtigen werden in april vorig jaar ontmaskerd door Mike en Jack, twee undercoveragenten.
    
Eén zaak die de hele zitting vult, is op zich al ongewoon, niet alleen in Leuven. Maar daar bleef het niet bij. Bij de eerste verschijning op 17 maart van dit jaar hadden de advocaten al gevraagd dat minstens een van de undercoveragenten op de volgende zitting zou komen getuigen. Ze herhaalden vandaag die eis, waarna de rechters zich terugtrokken voor beraad. Het verzoek werd afgewezen. Tijdens het pleidooi van het openbaar ministerie tekenden de advocaten een verdieping hoger beroep aan. De rechtbank schorste de zitting voor een tweede keer. Ditmaal tot 20 oktober.
    
Vanuit een café in Schaffen bij Diest, dat toen werd uitgebaat door twee van de betichten, zette de bende een netwerk op voor verkoop en aflevering van diverse soorten drugs. Van cannabis, afkomstig van eigen teelt op plantages in Halen en Maldegem, tot cocaïne, amfetamines en xtc. Tussen 1 januari 2012 en 3 april 2014 verkochten en verdeelden ze honderden kilo. Helaas bevonden zich onder hun cliënteel de undercoveragenten Mike en Jack, die opereerden vanuit een hotelkamer in Antwerpen. Dat leidde tot een huiszoeking in Zelem op 4 april 2014.
    
De procureur vroeg strenge straffen voor het gezelschap, dat op heel wat sympathisanten in de zaal kon rekenen. Het openbaar ministerie zou kopstuk Alain C. en Philippe D. (42) uit Gent graag voor zes jaar achter de tralies zien verdwijnen. Tegen Koen G. (47) uit Diest en Harold W. (46) uit Tessenderlo werd vier jaar cel gevorderd. De tien andere medeplichtigen uit Limburg, Vlaams-Brabant en de Antwerpse Kempen riskeren celstraffen van zes maanden tot drie jaar.