ULB-wetenschapper werkt mee aan missie nieuwe Marsrobot van NASA

Marsrobot ‘Perseverance’.
AFP Marsrobot ‘Perseverance’.
Vinciane Debaille, een wetenschapper aan de Brusselse universiteit ULB, is een van de vijf Europese wetenschappers die meewerken aan de missie van de nieuwe Marsrobot van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Dat meldt de ULB maandag.

De robot ‘Perseverance’ wordt gelanceerd tussen 30 juli en 15 augustus. In februari 2021 moet de rover landen op de rode planeet.

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA stelde vijf wetenschappers aan om deel te nemen aan de NASA-missie. Onder hen dus Vinciane Debaille. Haar werk bestaat onder meer uit de besturing van de robot, het documenteren van waarnemingen en het behandelen van gegevens. Ze maakt ook deel uit van het wetenschappelijk comité. 

"Het probleem blijft het beperkt aantal stalen dat naar de aarde kan worden teruggebracht. We moeten dus heel goed nadenken over welke monsters we gaan nemen, om de wetenschappelijke vraagstukken te optimaliseren die kunnen worden aangepakt", zegt ze.

Perseverance moet zoeken naar sporen van vroeger microbiologisch leven. Bovendien moet de robotjeep het klimaat en de geologie van Mars onderzoeken, door het nemen van stalen van stenen en stof. De missie moet ook toelaten nieuwe technologie voor toekomstige onbemande en bemande missies naar Mars te testen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.