Uitzonderlijk zware ochtendspits op Vlaamse wegen: ruim 300 km file

De zware file vanochtend.
Elke Vanhaecke De zware file vanochtend.
Vanochtend was het op vele snelwegen stapvoets rijden door een uitzonderlijk zware ochtendspits. Op Vlaamse wegen stond ruim 300 kilometer file. “Dit heeft te maken met het herfstweer en vele incidenten”, liet Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum weten aan HLN. In heel België stond op het hoogtepunt 500 kilometer file.

Praktisch op alle snelwegen naar Antwerpen en Brussel verliep het verkeer vanochtend uiterst moeizaam. Het ging om vertragingen van drie kwartier tot een uur. Maar ook Gent en Luik kenden zwaarder fileleed dan gewoonlijk. Door de regen van vorige nacht liggen wegen er kletsnat bij met veel wateropspatting en slechte zichtbaarheid, waardoor veel bestuurders in de file belandden. Tegen 10 uur waren de meeste files opgelost. 

“Vorige dinsdag was de zwaarste ochtendspits tot nu toe en exact een week later is het weer van dat”, aldus Bruyninckx. “Vanaf oktober start het fileseizoen van het najaar. Het herfst- en regenweer laat de files telkens oplopen en dit in combinatie met meerdere incidenten.”

Ook op de E17 richting Frankrijk was het vanochtend flink aanschuiven. Na een ongeval met twee vrachtwagens en een auto ter hoogte van Kortrijk-Zuid was er slechts één rijstrook beschikbaar. Automobilisten moesten rekening houden met ruim een uur wachttijd. Het ongeval is inmiddels afgehandeld en het verkeer kan er opnieuw vlot door.

BEKIJK OOK. Vijf tips bij hevig regenweer
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Deridder

  Als iedereen bij zijn wagen blijft zweren. 1 Op de 20 bestuurders in een personenwagen, zit er alleen in. Niet klagen dus, je kan zelf alternatieven aansnijden.

 • Sobek Wessels

  Ook wil iedereen op het Linker vak rijden en zijn er op de vakken rechts Grote gaten tussen de auto's en vrachtwagens waardoor de Volledige capaciteit van de weg niet gebruikt kan worden terwijl die al ondermaats is !?

 • Frans Dedokker

  Welkom in belgie, het land waar ze niet kunnen rijden..

 • Frans Dedokker

  En maar flitsen zou ik zeggen!

 • Casper Vermassen

  Jammer voor de politie,mensen in de file kunnen ze niet pakken met hun belachelijke flitsmarathon,nog nooit zoveel verkeersdoden dan dit jaar