Uitzonderlijk veel valse mails van pakjesdiensten: in één dag ruim 8.500 klachten

.
photo_news, safeonweb .
Safeonweb, het Centrum voor Cybersecurity van de overheid, ontving vandaag maar liefst 8.500 meldingen van phishingmails. Dat meldt VTM Nieuws. De meerderheid van de meldingen ging over berichten in naam van verschillende pakjesdiensten, waarin gevraagd wordt om “niet betaalde verzendingskosten” alsnog te betalen. Daarbij gaat het echter om onbestaande pakjes. 

Op een doorsnee dag lopen bij het Centrum voor Cybersecurity zo’n 4.000 meldingen van verdachte e-mails binnen, maar vandaag waren dat maar liefst 8.500 berichten.

Safeonweb waarschuwde eerder deze maand al voor de “tsunami” aan phishingberichten die zogezegd afkomstig zijn van pakjesdiensten. “De berichten die wij konden onderscheppen, werden in naam van bpost en Post NL verstuurd en misbruiken de logo’s van beide diensten. Het bericht ziet er op het eerste zich echt uit, maar wie beter kijkt, zal opmerken dat de afzender niet echt bpost of Post NL is en dat het referentienummer niet klopt”, meldde Safeonweb.

“Op zich heeft het niets met bpost te maken”, zegt Miguel De Bruycker van het Centrum van Cybersecurity. “Men kiest een leverancier die courant wordt gebruikt in ons land.”

“Als in de mail staat dat mensen moeten betalen voor verzendkosten, dan moet men zeer waakzaam zijn”, reageert Veerle Van Mierlo, interim-woordvoerster van bpost. “Bpost gaat nooit geld vragen via mail.”
54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • birgit vanderest

  ze doen zelfs de moeite niet om het pakket nummer te veranderen. Dan moet er toch al een belletje rinkelen dat je daar iet op in gaat.

 • Yelene dekann

  ik heb zo'n 4 mails gehad, 2 zogezegd uit OKLAHOMA,1 uit Alaska en 1 uit Florida, Bpost verzorgd daar ook de pakjesdienst he, daarom dat het zo goed draait bij Bpost. Heb het naar safe on web gestuurd,met wat mensen zich allemaal niet amuseren

 • ingrid grieten

  het is via websites zoals "Promojagers" dat ze aan je mailadres komen want die verkopen alle gegevens dus denk twee keer na vooraleer je te registreren op dit soort websites.

 • Patrick Nys

  Men verplicht de mensen van online te kopen door overal LEZ in te voeren.

 • raymond van der craen

  Ik krijg zelfs mails dat ik prijzen van 500 euro gewonnen heb, het enige wat je moet doen is je rekeningnummer en code doorgeven zodanig dat ze het gewonnen bedrag kunnen overschrijven. D' er zijn nog eerlijke mensen.