Uitzendverbod TV Oost: gerechtelijke censuur woekert verder

BELGA
Voor de vierde keer in even veel maanden tijd heeft een rechter een nieuwsmedium het verbod opgelegd om informatie te verspreiden. Deze gerechtelijke censuur is des te tragischer, daar de Belgische grondwetgever in 1830 de overheid uitdrukkelijk verbood om voorafgaande censuur toe te passen tegenover de pers. Dat meldt de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ).

De Oost-Vlaamse regionale zender TV Oost kreeg woensdag een uitzendverbod opgelegd op straffe van 10.000 euro per overtreding. "Dat gebeurde na een eenzijdig kort geding, waarbij de zender zelf dus niet werd gehoord", zegt Pol Deltour van de VVJ.

Het betrof het informatieverbod een nieuwsitem over een nochtans relevante rechtszaak, waarin de correctionele rechtbank een echtpaar veroordeelde tot effectieve straffen voor brandstichting bij een buur. "Om dat nieuwsitem te stofferen, nam TV Oost vanop de publieke weg beelden van de twee woningen. De zender engageerde zich tegenover de betrokkenen om deze beelden discreet weer te geven, zonder identificatie van adres of identiteiten", legt Deltour uit.

Veroordeling door EHRM
Een klacht van het koppel bij de voorzitter van de rechtbank van Dendermonde volstond voor een uitzendverbod. "Zonder zelf enigszins haar standpunt te kunnen weergeven, kreeg TV Oost vlak voor haar nieuwsuitzending van woensdag via een gerechtsdeurwaarder te horen dat uitzending van dit item haar 10.000 euro boete zou kosten. De omroep ging op het rechterlijk verbod in, maar overweegt verdere stappen", aldus Deltour.

Het is volgens Deltour de vierde keer in vier maanden tijd dat een nieuwsmedium via een eenzijdig kort geding te horen krijgt dat het welbepaalde informatie niet mag publiceren of uitzenden. België werd onlangs door het Europees Hof voor de Mensenrechten veroordeeld, precies wegens een rechterlijk uitzendverbod na een eenzijdig kort geding. "De nieuwe regering en het nieuwe parlement wacht na 25 mei onder meer de belangrijke taak om deze grondwettelijke bepaling meer te expliciteren, zodat de nefaste tendens van rechterlijke censuur tegenover nieuwsmedia eindelijk een halt wordt toegeroepen", besluit Deltour.