Exclusief voor abonnees

Uitvinding Paul Janssen ligt mee aan bron van opioïdencrisis in VS: “Mocht Paul dit horen, hij zou zich omdraaien in zijn graf”

Dora Janssen-Arts met haar echtgenoot Paul.
janssen pharmaceutica 1992 Dora Janssen-Arts met haar echtgenoot Paul.
“Oei oei, mocht Paul horen dat zijn middel voor een nationale ramp in de VS heeft gezorgd, hij zou zich omdraaien in zijn graf”. Barones Dora Janssen-Arts, de weduwe van de in 2003 overleden Vlaamse farma-pionier Paul Janssen, wijst met een beschuldigende vinger naar de overheidsinstantie die fentanyl decennia geleden heeft goedgekeurd.  Het middel is mee verantwoordelijk is voor de opioïdencrisis in de VS, die daar elke dag tweehonderd slachtoffers maakt.

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • maxim vanderveken

  Hahaha straks gaan jullie nog zeggen dat een pistool gevaarlijk is. Leg een pistool op de grond en er gaat in geen duizend jaar iets mee geschoten worden. Geef het aan de mens en ...

 • Krikke Feyaerts

  Uitstekende uitvinding , jammer dat ze wordt misbruikt i.p.v. gebruikt waarvoor het dient hier treft alleen de voorschrijver of gebruiker schuld .

 • Robert De Meulder

  Door zo'n gasten liggen sterven er alle jaren mensen.Kruiden kenners werden in de jaren 50 60 afgeschilderd als gif mengers.Als men deze zo gezegde gifmengers had laten doen dan bestaat Janssens fharma niet.Ben 66 jaar en heb nog nooit een pil geslikt maar ben steeds fantastisch geholpen door deze mensen.

 • Tom Vermeiren

  Ongelooflijk! Dankzij fentanyl kunnen operaties onder narcose worden uitgevoerd. Pijn worden bestreden na operaties of bij kanker. Ligt niet aan de uitvinder of pharma industrie dat dit als drug wordt gebruikt hè. Mensen zijn (meestal) zelf verantwoordelijk voor hun daden.

 • Guido De Deken

  Een uitvinder kan je niet verantwoordelijk stellen voor de latere misbruiken. Het buskruit werd toch ook niet uitgevonden om mensen te doden maar wel om mijnen te ontginnen en wegen aan te leggen in bergzame gebieden.