Uitvaartsector: “Minder overlijdens in maart dan tijdens grieppiek in 2018”

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
Ons land betreurt tot nu toe 513 overlijdens door het coronavirus. Dat is erg veel, maar toch spreekt de uitvaartsector van een “zeer normale maand”. Meer nog, er zijn dit jaar in maart minder mensen begraven dan tijdens de grieppiek in 2018. Dat zei Thomas Heiremans, ondervoorzitter en woordvoerder van Uitvaartunie Vlaanderen, op Radio 1.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanuit het buitenland bereiken ons schrijnende beelden van doodskisten die door het leger verplaatst worden, van lijken die niet in mortuaria maar in koelwagens geplaatst worden, van massabegrafenissen. Gelukkig niets daarvan bij ons. “Er is geen enkel capaciteitsprobleem”, bevestigde Thomas Heiremans in De Ochtend op Radio 1. “Er zijn lokaal wel enkele haarden, maar niemand van de begrafenisondernemers kampt op dit moment met een probleem.”

Opvallend is dat Heiremans het over een “zeer gemiddelde” en “zeer normale” maand maart heeft qua overlijdens. “Vorig jaar hadden we een zeer grote piek aan overlijdens door de griep”, aldus Heiremans. Die piek is er dit jaar niet, ook niet door het coronavirus, al komt die er misschien wel nog aan. Volgens Heiremans is het best mogelijk dat de quarantainemaatregelen daar voor iets tussen zitten. “Mensen worden beschermd, ze worden binnengehouden, ook in woonzorgcentra. Misschien zullen ze daardoor noch aan het corona- noch aan het griepvirus overlijden.”

Waardig afscheid

De sector heeft zich volgens Heiremans qua bescherming “massaal voorbereid toen de epidemie in Italië begon te woekeren”. Toch moesten ook de begrafenisondernemers bij de overheid het tekort aan mondmaskers aankaarten. “Het is belangrijk dat we voldoende beschermend materiaal hebben, want een overledene is nog tot 72 uur na de dood besmettelijk”, aldus Heiremans.

In Vlaanderen kunnen familieleden nog altijd op een waardige manier afscheid nemen van hun geliefden. Dat gebeurt nu weliswaar altijd in intieme kring, maar er worden toch 20 à 30 personen toegelaten, waarbij de regels van social distancing worden gerespecteerd. “We willen er blijven staan voor de mensen, zodat het rouwverwerkingsproces op een goede manier kan worden ingeleid”, besloot Heiremans.

Lees ook:
Hoe verzorg je jezelf thuis wanneer je milde symptomen hebt? Philippe Devos, intensivist en zelf coronapatiënt, geeft raad (+)

Wie gaat stortvloed aan premies en steun betalen? “Er zal geen twijfel over bestaan: we zullen met z’n allen langer moeten werken” (+)
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Vregels

  jan De Borger het aantal overlijdens door Corona ligt op 2,4% en met Corona 97,6% en had reeds een onderliggende aandoening. Van die 2,4% was 2,37% ouder dan 65 jaar.

 • jan De Borger

  En hoeveel zijn er nu door of met Corona gestorven , en hoeveel hadden er sowieso het einde van het jaar niet gehaald door andere aandoeningen.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Hier aan een paar betweters: Een griepje? Ga dat vertellen tegen de familieleden van de 80 sterfgevallen op de laatste 24 uur tijd. Hopelijk kom je zelf niet in een ziekenhuis terecht en dit omdat bezoek onmogelijk is beste betweters van "een griepje".

 • Jan Vannuffelen

  Inderdaad , niet dat je niet moet oppassen maar het aantal doden wereldwijd is peanuts in vergelijking met sommige andere ziekten waar niemand zich druk over maakt .

 • François Van Mol

  Hier hebben we het spel zé , en de MSM durven dat nog te publiceren . Hebben die geen schrik dat de stomme kudde logische conclusies gaan trekken ? Wiskunde puur wiskunde , mocht er echt een epidemie zijn ,dan zou je dit duidelijk zien in een drastische stijging .