Uittredingsvergoeding parlementsleden beperkt in afwachting breder debat

BELGA
Ook de uittredingsvergoeding van Kamerleden en senatoren wordt beperkt tot 150 procent van het salaris van een parlementslid. Dat staat in een wetsvoorstel dat unaniem groen licht kreeg in de Kamercommissie Grondwet en Politieke Vernieuwing. Enkel PVDA onthield zich.

Vandaag kan de uittredingsvergoeding die een gewezen parlementslid krijgt van Kamer of Senaat zonder beperking gecumuleerd worden, onder meer met inkomsten van andere openbare mandaten. Een Kamerlid of senator die nog een ander mandaat bekleedt - vaak burgemeester of schepen -, ziet zijn inkomen beperkt tot 150 procent van het salaris van een kamerlid.

Correctie

Een wetsvoorstel van Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld), Valerie Van Peel (N-VA), Barbara Pas (Vlaams Belang), Nahima Lanjri (CD&V) en François De Smet (DéFI) voert dezelfde beperking in voor uittredingsvergoedingen. Daarmee wordt een “anomalie” technisch gecorrigeerd, merken meerdere volksvertegenwoordigers op.

Veel verder

PVDA wilde evenwel veel verder gaan. De partij diende verschillende voorstellen in waarin onder meer de uittredingsvergoeding geschrapt werd en de parlementsleden hetzelfde regime als werknemers oplegde. 

Volgens Raoul Hedebouw gaat het argument niet op dat de uittredende parlementsleden moeten kunnen rekenen op een inkomen in afwachting van een nieuwe job. De grote meerderheid kan immers terugvallen op een andere politiek mandaat. Zo becijferde de partij dat van de 74 Kamerleden die hun zetel op 26 mei verloren er vandaag nog maar 8 geen nieuwe job hebben.

De verschillende fracties toonden zich bereid tot een reflectie over de modernisering van het statuut van parlementslid. “We hebben het probleem met een detail aangepakt. Maar we zijn vragende partij voor een fundamentele herziening van het systeem” benadrukte Georges Gilkinet (Ecolo-Groen). Voor zijn fractiegenoot Kristof Calvo moeten dergelijke hervormingen in het kader van de regeringsonderhandelingen worden aangepakt.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid grieten

  En iedereen zich maar afvragen waarom de staatsschuld steeds blijft groeien. Vergeet trouwens niet dat ze ook nog eens op een riant pensioen kunnen rekenen want dat blijft onaangetast.

 • patrick morel

  Na 5 jaar Vlaams parlement waar je al 300.00 euro kreeg, aanwezig of niet er bovenop een uittredingsvergoeding van 198.000 euro, opgeteld bijna 500.000 euro in 5 jaar. Dan zijn ze verwondert dat we ze poenpakkers noemen.

 • Fonz Ooms

  Afschaffen en gewone werkloosheidsuitkering. Dit zijn ook maar gewone mensen met een gewone Job, zeker geen supermensen.

 • Anita Billen

  Juist zittende Kamerleden en zittende senatoren moeten toch geen uitkering krijgen en tot 150 procent!!! Uittredingsvergoeding Schrappen en hetzelfde regime als werknemers. 74 verloren hun zetel waar ze niks van bakten. Een schande .

 • Mierke Mierlala

  De grote pak-de-poen-show! Schaam jullie!!!!