Uittredend burgemeester Neufchâteau wil derde keer naar de stembus

Uittredend burgemeester Dimitri Fourny  (cdH).
BELGA Uittredend burgemeester Dimitri Fourny (cdH).
Dimitri Fourny, de uittredende cdH-burgemeester van de Luxemburgse gemeente Neufchâteau, en zijn lijst "Agir Ensemble" hebben een klacht indienen tegen de herverkiezingen in de Luxemburgse gemeente. Als Fourny gelijk krijgt, moeten de inwoners mogelijk voor de derde keer naar de stembus.

Volgens Fourny hebben 199 buitenlandse inwoners van de gemeente bij de herverkiezing van 16 juni niet kunnen stemmen. De gouverneur van de provincie Luxemburg had op 29 april laten weten dat de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 ongeldig waren. De Waalse regering besliste daarop op 9 mei om nieuwe verkiezingen te organiseren en de kieslijst af te sluiten op basis van de inwonerslijst van 30 april. Een te korte termijn, aldus Fourny en zijn getrouwen: de buitenlandse inwoners hadden veel te weinig tijd om zich in te schrijven voor de nieuwe stembusgang.

Bovendien is gebleken dat Fourny 126 stemmen tekort kwam om de absolute meerderheid te halen. Volgens hem staat er dus veel op het spel. Indien de gouverneur van de provincie Luxemburg hen gelijk geeft, zouden de inwoners een derde keer naar de stembus moeten voor gemeenteraadsverkiezingen.

Fraude met volmachten

De inwoners van Neufchâteau moesten op 16 juni al een tweede keer gaan stemmen. De gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar waren ongeldig verklaard door vermoedens van verkiezingsfraude met volmachten voor bejaarde bewoners van een rusthuis, dat door het OCMW van de gemeente wordt beheerd. Fourny is daarvoor in verdenking gesteld.

Bij de eerste en later ongeldig verklaarde verkiezing had de lijst van Fourny de overwinning behaald met 10 van de 19 zetels. De tweede stembusgang werd uiteindelijk een nek-aan-nekrace tussen de lijsten "Agir Ensemble" en "Pour Vous", die elk negen zetels haalden. Een week geleden raakte bekend dat "Pour Vous" van voormalig burgemeester Yves Evrard (MR) een bestuursakkoord had gesloten met "Troisième Piste", dat de resterende zetel haalde, waardoor Fourny in de oppositie terechtkwam. Evrard kan nu opnieuw burgemeester worden. Deze middag presenteren de twee coalitiepartners hun bestuursakkoord.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • willem merken

    Niet vergeten: het gaat over het welzijn van de burger en over degelijk bestuur en niet over de postjes.