Uittocht van vijftigplussers dreigt structurele schaarste op de arbeidsmarkt te veroorzaken

Thinkstock/BernardaSv
Doordat steeds meer vijftigplussers de arbeidsmarkt in Vlaanderen verlaten, dreigt er een structurele schaarste op de arbeidsmarkt. Dat meldt het Leuvense Steunpunt Werk. Het totale aantal beschikbare arbeidskrachten zal de komende tien jaar gestaag dalen.

Het aantal 50-plussers op de arbeidsmarkt was nog nooit zo hoog. In de periode tussen 1996 en 2016 verdubbelde dat aantal maar liefst van 330.800 tot 798.000. Ook de werkzaamheidsgraad klom in die periode van 33,4 procent tot 59,1 procent. Dat betekent dat we heel binnenkort op zoek moeten naar vervangers die het werk van de oudere leeftijdscategorie over kan nemen. Tussen 2021 en 2026 zijn er naar schatting 405.000 werkkrachten nodig om de leemte op te vangen. 

Potentiële vervangers zijn moeilijk te vinden. Aanvankelijk wordt gekeken naar de huidige werkkrachten tussen 25 en 49 jaar, hoewel er weinigen overblijven: in die categorie klokt de huidige werkzaamheidsgraad af op een degelijke 85,2 procent. Dat laat weinig ruimte over om in te rekruteren.

Ook de dalende activiteitsgraad in de leeftijdsgroep van 15- tot 25-jarigen bemoeilijkt de zaak. Die activiteitsgraad daalde met bijna 15 procent tussen 1986 en 2016: van 45,8 procent naar 31,4 procent. Dat is te wijten aan het feit dat jongeren steeds langer op de schoolbanken blijven. Omdat er steeds langer gestudeerd wordt, daalt ook het aantal beschikbare jongvolwassenen op de arbeidsmarkt. 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Vanlerberghe

  Kom, kom, tot voor kort waren alle middelen goed om van ze af te raken, zelfs zomaar voor niets een stuk van hun loon betalen om ze via brugpensioen te kunnen dumpen. Bovendien waren ze toch niet meer gemotiveerd, niet bijgeschoold en dachten ze aan niets anders dan op reis gaan, veel gaan eten en zo rap mogelijk op pensioen gaan. Ook waren ze slecht voor het sociaal passief van een onderneming door hun lange loopbaan met lange opzegvergoedingen. En nu zijn ze dus opeens blijkbaar goud waard?

 • Manten Kalle

  Opvullen met leefloners aub.

 • willem piening

  als ruim 50+er is het maar triest. waarom verlaten de 50+ de arbeidsmarkt en wat doet de regerin? goed betaalde werknemers 50+ terug aan het werk via interim voor een uurloon waar je niet van kan rond komen. als oudere is het zeer moeilijk om terug een job te vinden vanwege de vele vooroordelen tegen oudere werknemers. kennis en ervaring, wat is dat waard? momenteel, te duur.

 • Peter Simons

  Wat een hypocriet gedoe ! Ik ken een aantal 50 plussers met mooie diploma's en werkervaringen, maar bij het solliciteren krijgen ze steeds de deksel op hun neus, met als gevolg, demotivatie. Nee bazen willen ervaring en inzet voor de prijs van een starter, daar knelt het schoentje !

 • Jan Boden

  De schuld van de vakbonden met hun stomme loonbarema's, ze prijzen zichzelf uit de markt. Schaf die zever nu toch eindelijk eens af.