Uitspraak in rechtszaak tegen vingerafdrukken op ID-kaart nog niet voor morgen

Geert De Rycke
Met alle heisa rond de vingerafdrukken op de identiteitskaart zouden we het bijna vergeten, maar die wet wordt aangevochten door privacy-activist Matthias Dobbelaere-Welvaert. De jurist diende afgelopen lente een verzoekschrift in bij het Grondwettelijk Hof om de wet op de vingerafdrukken te laten intrekken.

Die wet kwam er op initiatief van voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in oktober 2018. Bedoeling is om iedereen die zijn identiteitskaart vernieuwt, een nieuwe te geven waarbij ook de vingerafdruk wordt geregistreerd. Jambon heeft altijd gezegd dat de wet bedoeld was om identiteitsfraude tegen te gaan.

Volgens Dobbelaere-Welvaert is dat echter geen evenwichtige, laat staan proportionele maatregel. “Statistieken wijzen uit dat de meeste identiteitsfraude zonder eID wordt gepleegd via het internet”, zei zijn advocaat Geert Lenssens destijds.

“We hadden eigenlijk gehoopt rond deze tijd een uitspraak te krijgen, maar ik vrees dat het pas voor midden 2020 zal zijn”, zegt Dobbelaere-Welvaert nu. “De schriftelijke procedure is afgerond, en elke partij heeft uitgebreid kunnen reageren. Nu is het wachten op het verdict.” 

Matthias Dobbelaere-Welvaert.
RV Matthias Dobbelaere-Welvaert.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Toch ene jurist die begaan is met onze privacy, proficiat Matthias, wij staan achter u!@Mich, spreek voor jezelf,de mensen die wel belang hechten aan hun privacy blijven weg van sociale media, we zijn niet allemaal achterlijk en wij weigeren ook ID met vingerafdrukken, géén china of n-korea hier!!

 • Jan Boden

  En ook niet voor overmorgen.

 • Mich Jansens

  Fantastisch hoe iedereen altijd maar schreeuwt dat hun privacy heilig is. Tegelijkertijd gooien ze alles wel op facebook, instagram of andere platforms. Maar een vingerafdruk dat gaat hun leven volledig omgooien. Oh ja wanneer ze zelf slachtoffer zijn van een gerechtelijk feit dan moeten wel alle registers open getrokken worden.

 • pierre De Smet

  Moest al veel langer gebeurt zijn , vooral goed op het gebied van sociale fraude .

 • Billy Valcke

  Goed zo .werk ze tegen hoe je ook kan.