Uitschelden van homo kost Antwerpenaar 6 maanden cel

GETTY
De Antwerpse strafrechter heeft een 34-jarige Marokkaan uit Antwerpen veroordeeld tot een celstraf van zes maanden effectief en een boete van 600 euro voor het aanzetten tot homohaat. Hij had een homoseksuele man uitgescholden en geïntimideerd in een fitnesscentrum.

Het slachtoffer is een hoogopgeleide man van 47 uit Antwerpen. Hij was op 4 juni 2012 gaan sporten in een fitnesscentrum in Antwerpen en wilde nadien nog een Turks stoombad nemen. Hij nam naakt op een van banken plaats, wat toegelaten was. Toen de beklaagde hem in het vizier kreeg, begon hij te roepen en te tieren.

"Hij beet me toe dat ik een zwembroek moest aandoen, ook al was ik niet de enige man die er naakt zat", zei het slachtoffer. "Hij schold me uit voor 'vuile homo' en 'pervert' en kwam steeds dichterbij. Ik was zwaar onder de indruk. Zonder een woord te zeggen maakte ik me uit de voeten."

Intimidatie
Hij wendde zich tot een medewerker aan de receptie, die de beklaagde meteen duidelijk maakte dat zulk gedrag niet door de beugel kon. De medewerker werd eveneens op een scheldtirade getrakteerd. Toen het slachtoffer zich ging aankleden, werd hij in de kleedkamer opnieuw geïntimideerd door de agressieveling.

Klacht geseponeerd
Het slachtoffer ging meteen aangifte doen bij de politie, maar zijn klacht werd geseponeerd. Na een klacht met burgerlijke partijstelling werd de beklaagde alsnog naar de rechtbank verwezen. Hij stuurde echter zijn kat en werd op 27 februari bij verstek veroordeeld. Naast een celstraf en een boete werd hij ook veroordeeld tot de betaling van 250 euro schadevergoeding.

"Ik beschouw dit als een persoonlijke overwinning na een lange individuele strijd waarbij de bevoegde lokale en nationale instanties niet altijd de ernst van deze agressie op de juiste manier hebben ingeschat. Ik hoop dat andere slachtoffers van homofobie zich hierdoor gesterkt zullen voelen om ook de strijd aan te binden tegen het onrecht dat hen werd aangedaan, want nog al te vaak durven ze niets te ondernemen."