Uitgesloten advocaat Fernand Keuleneer noemt euthanasie “industrie”: “Wet is zonder controle en iedereen doet wat hij wil”

Advocaat Fernand Keuleneer - die tijdens het euthanasieproces optrad voor de familie van Tine Nys, maar uitgesloten werd toen bleek dat hij aanwezig was tijdens de zitting van de euthanasiecommissie waarop het dossier van de vrouw goedgekeurd werd – heeft hard uitgehaald naar het arrest van het hof van assisen dat de drie artsen vrijspreekt. Tijdens De ochtend noemde hij euthanasie een “industrie”. “De euthanasiewet is zonder controle en iedereen doet wat hij wil”, klonk het.

Volgens Keuleneer is de euthanasiewet door het arrest een maat voor niets en hoeven de voorwaarden niet meer nageleefd te worden. “Er is geen controle door de euthanasiecommissie en er is nu ook geen gerechtelijke controle mogelijk. Euthanasie wordt iets vanzelfsprekends. Er worden geen voorwaarden meer aan gekoppeld. Het wordt een veralgemeend recht op zelfdoding. De wil van het individu wordt de enige wet. Als de patiënt iets wil, moet je dat als arts blijkbaar gewoon doen”, klonk het.

Controle

De consensus die er nu lijkt te zijn om de euthanasiewet aan te passen, noemt hij een “goed neveneffect” van het proces maar niet meer dan dat. “Als de politiek zich hierdoor eindelijk vragen gaat stellen over deze industrie, is dat een goed neveneffect van het proces. Maar daar ging dit niet om. Ik was advocaat van de familie. Het ging om hen. Op dat vlak kan ik niet gelukkig zijn.”


Wat hij van zijn eigen rol op het proces vindt? “Ik maak mezelf geen enkel verwijt. Het is alleen aan de familie om daarover te oordelen. En die wist dat ik in de commissie had gezeten”, zegt hij. “De klacht voor schending van mijn beroepsgeheim is lasterlijk. Daar heb ik me niet schuldig aan gemaakt.”

De advocaat beklemtoonde in het gesprek op Radio 1 dat hij “onder voorbehoud” sprak, omdat hij het arrest nog niet had kunnen lezen. Toch leek hij aan aan te sturen op een aanpassing van de euthanasiewet, omdat die volgens hem niet voldoet aan wat de wetgever aanvankelijk voor ogen had. “Ik verwijs naar het verslag van de Kamer van Volksvertegenwoordigers uit 2002 waarin duidelijk staat dat wanneer de voorwaarden van de wet niet zijn nageleefd, men terugvalt op de strafwet. Maar blijkbaar heeft het hof nu gesteld dat dit niet kan.” (...) “Wil men in dit land een situatie waarbij men intentioneel het leven van mensen kan beëindigen, zonder dat het nodig is de wettelijke voorwaarden na te leven?”

“Complete larie”

Keuleneer zei ook dat het nooit zijn bedoeling is geweest om met dit proces een afrekening van de euthanasiewet te maken. “Dat is van de overzijde (de verdediging, red.) gekomen. Meester Walter Van Steenbrugge heeft gezegd dat hij hier een politiek-religieus showproces van ging maken en dat is gebeurd”. 

Dat de katholieke kerk invloed zou hebben uitgeoefend op het parket-generaal, noemde De Keuleneer complete larie. “Ik wacht nog altijd op het eerste element om dat aan tonen.”

Fernand Keuleneer is een overtuigd katholiek en conservatief advocaat. Hij werd bekend toen hij kardinaal Godfried Danneels verdedigde in Operatie Kelk. Keuleneer uit al jarenlang kritiek op de almaar oprekkende euthanasiewet en wil een verstrenging. Je leest er alles over in dit portret van hem.
156 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Natuurlijk moet euthanasie iets vanzelfsprekends zijn. Natuurlijk moet de wil van het individu de enige wet zijn.

 • Patrick Van Bogaert

  Keuleneer zou beter zwijgen en niet natrappen terecht uitgesloten door van twee walletjes te willen proeven

 • ed kerstens

  Zucht...... Hij die beter zou zwijgen, hij is toch niet zomaar verwijderd van het proces

 • Gino Sinnesael

  Zoals vele anderen verwijt deze mijnheer "het systeem" omdat zijn haring niet braadde. Heeft hij dan het systeem misbruikt? Zo neen, waarom dan die kritiek?

 • Leopold Bielen

  Waar moeit die man zich mee? Hij is blijkbaar op zijn tenen getrapt omdat hij verwijderd werd van het proces. En is het ook niet meer dan normaal dat degene die euthanasie vraagt ook gehoord wordt en dat het zijn of haar volste en enige recht is om te beslissen wat er dient te gebeuren!