Uitgeprocedeerde asielzoekers klagen over politiegeweld bij repatriëring: “Behandeld als een dier”

Baert Marc
Volgens twee uitgeprocedeerde asielzoekers die gedwongen gerepatrieerd moesten worden, zijn ze bij een poging tot repatriëring gewelddadig behandeld door de federale politie. Er is sprake van slagen over het hele lichaam, monden en neuzen die worden dichtgeknepen en uitgerukte haren. Dat meldt de RTBF. Beide asielzoekers zouden een klacht ingediend hebben bij het parket Halle-Vilvoorde en minstens één van hen zou zich burgerlijke partij hebben gesteld bij een onderzoeksrechter. Het parket Halle-Vilvoorde heeft slechts weet van één klacht. "Dat onderzoek loopt", klinkt het.

Volgens de eerste asielzoeker werd zijn repatriëringspoging gestopt omdat hij zich had verzet op het vliegtuig dat hem moest repatriëren en hadden de andere passagiers zich daarover opgewonden. Nadat hij door de politie opnieuw uit het vliegtuig was gehaald, zouden zes agenten hem in elkaar geslagen hebben. Een medisch rapport dat de RTBF in handen kreeg, maakt melding van blauwe plekken en uitgerukte haren.

“Gefolterd en behandeld als een dier”

Een tweede asielzoekster verklaarde dat ze tijdens de hele procedure door 5 agenten "gefolterd werd en behandeld als een dier". "Toen ik om hulp riep, sloegen ze me op de mond. Ze hebben mijn neus en mijn keel dichtgeknepen en vingers in mijn keel geduwd."

De feiten zouden zich afgespeeld hebben in de maanden september en oktober en beide asielzoekers zouden een klacht hebben ingediend bij het parket Halle-Vilvoorde. Eén van hen zou zich ook burgerlijke partij hebben gesteld bij een onderzoeksrechter in Brussel. Het parket Halle-Vilvoorde heeft slechts weet van één klacht. "Dat onderzoek loopt", zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  Ik kan me best voorstellen dat wanneer je hier asiel zoekt en niet in aanmerking komt om hier te blijven , je niet dood content en vrijwillig het vliegtuig op gaat. Dan verzet je je waarschijnlijk met alle mogelijke middelen. Je volste recht , maar wees dan ook niet verbaasd wanneer het niet meer zo vriendelijk wordt gevraagd. Je bent uitgeprocedeerd , punt.

 • christianne bruyland

  al eens gehoord dat iemand zichzelf vrijwillig iets laat aandoen, om nadien de feiten op iemand anders te steken....het zou niet de eerste maal zijn om iets te bekomen dat in het eerste geval niet lukt, ik plaats grote vraagtekens bij dit verhaal en denk dat meerdere politiemensen zich nooit tegelijkertijd aan zoiets gaan schuldig maken

 • Geert Vandewalle

  Wat ze zelf deden, vergeten ze waarschijnlijk wijselijk te verzwijgen. Men gebruikt geen geweld als men doet wat men opgedragen wordt.

 • johan vankeirs

  Dit is toch normaal. Met vriendelijke woordjes en een glimlach zal het niet lukken. Wij moeten onze politiediensten steunen in deze ondankbare job. De politici kijkt ernaar en doet gewoon niets. Er zijn wetten voor ons maar ook voor uitgeprocedeerden en dat weten ze maar al te goed.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Geloof daar nu eens totaal niets van, se. Als een agent nog maar in de lucht schiet krijgt hij al voor 2 jaar een sanctie. Indien dit leugens zijn mogen die enkele maanden gaan brommen ipv eerst uitgezet te worden. Voor haatzaaierij, smaad, en het opzetten van de menigte tegenover politiediensten.