Uitgebreide losse bubbel komt niet snel meer terug: tot vaccin gevonden is, zal een restrictie nodig blijven

Virologen Marc van Ranst en Steven Van Gucht volgen het virus op de voet aan het hoofd van de Risk Assesment Group.
Photonews/Isopix Virologen Marc van Ranst en Steven Van Gucht volgen het virus op de voet aan het hoofd van de Risk Assesment Group.
De beperking van de bubbel werpt vruchten af. De keerzijde is dat de losse bubbel van vijftien, zoals we die in juli kenden, niet snel terugkomt. Dat schrijven de kranten van Het Mediahuis. Maar als de curve opnieuw daalt, kunnen we weer wat losser zijn, voegt viroloog Marc Van Ranst er meteen aan toe. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Steven Van Gucht van Sciensano noemt het fors inperken van de bubbel tot slechts vijf nieuwe contacten per gezin "de belangrijkste reden waarom we de stijging nu kunnen aftoppen". "Met de bubbel van vijftien telkens andere contacten zijn we te ver gegaan."

Ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) pleit ervoor "een beperking op onze sociale contacten" nog lang te behouden. Tot er een vaccin gevonden is, zal een restrictie nodig blijven, "hoe lastig dat ook is". Anders krijgt het virus vrij spel, zeggen de wetenschappers. Alleen zal zo'n vaccin er vermoedelijk pas midden 2021 zijn. Fuiven en grote evenementen voor volgend jaar zitten dus nu al op de schopstoel, concluderen de kranten.

Toch biedt Van Ranst ook wat hoop. Hij benadrukt dat de maatregelen "nuttig en proportioneel" moeten blijven om het draagvlak te behouden. "Dat wil zeggen: als de curve opnieuw daalt, kunnen we weer wat losser zijn", aldus de Leuvense viroloog. Maar dus niet zo los als in juli. "Want we moeten de tijdspanne tussen twee golven zo groot mogelijk houden.”

Met meer dan vijf uitgaan

“De bubbel moet in de toekomst groter kunnen worden, maar het is van cruciaal belang dat dat een vaste groep blijft”, voegt epidemioloog Pierre Van Damme er nog aan toe in een videogesprek met HLN. “Als het virus zich in die bubbel zou verspreiden, dan staat er op een bepaald moment een muur in de weg.”

Niet alles wordt onmogelijk, benadrukt de professor. “We zullen met meer dan vijf personen naar een evenement kunnen gaan, de horeca bezoeken of uitgaan. Maar die groep moet dus wel vast blijven.”

“Tegelijkertijd is het ook een evenwicht zoeken met de contactopsporing. Hoe beter die zal werken, hoe meer we gaan kunnen versoepelen. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van iedereen om daar goed aan mee te werken.”

Lees ook: De ‘vaste’ bubbel van vijf werkt niet bij jongeren: “Buiten mag je toch zoveel mensen zien als je wil?” (+)
109 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Denken Marc van Ranst en Steven Van Gucht nu echt dat de mensen zich aan die bubbel van 5 houden? Hoe naïef kan men zijn!

 • Robert DE REU

  Geloof nog weinig van wat al die virologen uitkramen, kijk maar eens hoe de Nederlandse en onze virologen totaal een andere uitleg hebben, het enige wat ik wel weet de deze heren de mondmasker industrie flink ondersteunen, dat is het echt geworden, bekende modehuizen maken ze al aangepast aan uw kleding, zegt al genoeg zeker.

 • jaak Peeters

  Eric Raes: drie besmettingen meer ( omdat er meer getest wordt) en meteen volledige lockdown? Definitieve doodsteek voor economie en sociaal leven? Ipv blindelings eenzijdig handelende specialisten te volgen, zouden we beter zoeken naar een evenwichtige houding. En de superverspreiders aanpakken. We weten allemaal waar die te vinden zijn. Maar dat vraagt moed, nietwaar?

 • Pieter Martens

  Heren het vaccin is er in Rusland wat is het probleem?

 • Andy De Schieter

  Tegen een virus zal nooit een vaccin gevonden worden. Het lichaam moet dit zelf verwerken, je kan enkel ondersteunen.