Uitgaven kankermedicijnen verdubbeld in vier jaar

De uitgaven van het Rijksinstituut voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) voor kankermedicijnen zijn tussen 2004 en 2008 gestegen van 140,5 miljoen naar 281 miljoen euro, of een verdubbeling in vier jaar tijd. Dat schrijft De Morgen.

Nieuwe generatie
Die verdubbeling is volledig toe te schrijven aan de forse groei bij de nieuwste generatie kankergeneesmiddelen in de ziekenhuizen, zoals herceptine, avastine, tarceva of erbitux. Die uitgaven stegen van 60 miljoen euro in 2004 tot 165 miljoen euro vorig jaar, of bijna een verdrievoudiging. De uitgaven voor de oudere producten bleven vrij stabiel.

Onder controle
"Het is onder controle. Dossier per dossier hadden we die toename voorzien, maar er is wel een globale toekomstgerichte visie van het macro-economische plaatje nodig", reageert Philippe Van Wilder, de verantwoordelijke van het departement terugbetaling geneesmiddelen van het Riziv. "Als diezelfde groei zich ook zou voordoen bij andere groepen medicijnen is er mogelijk wel een probleem."

7,6 procent
Het aandeel van de kankermedicijnen in het totale geneesmiddelenbudget groeide van 4,5 procent in 2004 tot 7,6 procent vorig jaar. Ook het totale Riziv-budget voor medicijnen steeg vorig jaar fors tot 3,7 miljard euro, bijna 11 procent meer dan in 2007. (belga/kh)