Uitbraak van coronavirus in woonzorgcentrum in Oud-Turnhout

Foto ter illustratie: een medewerker van een woonzorgcentrum wordt getest op een eventuele besmetting met het coronavirus.
Photo News Foto ter illustratie: een medewerker van een woonzorgcentrum wordt getest op een eventuele besmetting met het coronavirus.
In een woonzorgcentrum in Oud-Turnhout hebben 35 nog aanwezige bewoners positief getest op Covid-19. Dat zegt uitbater Armonea. Er ligt ook één positief geteste bewoner in het ziekenhuis. Negen bewoners die sinds de start van de pandemie overleden, bleken ook coronapositief te zijn geweest, maar het is volgens Armonea niet helemaal zeker of ze ook effectief door het virus overleden.

Het woonzorgcentrum in kwestie telde eerder al Covid-19-patiënten, maar die zouden telkens snel in isolatie zijn geplaatst. "Sinds eind februari nemen we al preventieve maatregelen, vervolgens hebben we die stapsgewijs opgebouwd volgens de richtlijnen van de overheid en zijn we zoals andere woonzorgcentra in lockdown gegaan", zegt woordvoerder Jannes Verheyen van Armonea. "Tot voor kort werden bewoners alleen getest als ze symptomen vertoonden, pas op 20 mei stond volgens de planning van de overheid een algemene testing op het programma. Het draaiboek lag klaar voor het geval er veel besmettingen zouden zijn. Er is nu een Covid-afdeling opgericht die volledig afgezonderd is van de niet-Covid-afdeling."

Ook het personeel werd getest en daar bleken 25 van de 112 medewerkers besmet te zijn. "Een aantal onder hen zit nu thuis, maar sommigen die geen symptomen vertonen kunnen wel nog actief blijven, zij het dan uiteraard wel op de Covid-afdeling", stelt Verheyen. "Een personeelstekort is er momenteel niet. We halen het onderste uit de kan om voor onze bewoners te blijven zorgen."

De positief geteste bewoners die nog in het woonzorgcentrum verblijven, vertonen volgens Armonea lang niet allemaal symptomen. De families werden gisteravond persoonlijk op de hoogte gebracht van de situatie. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ludo Wouters

    Ik dacht dat Beke vorige week verteld had dat IEDEREEN in de WZC getest waren, zowel personeel als bewoners. Geens verteld dan weer in Wakker op Zondag dat hij de filters besteld had voor de maskers die thuis werden gemaakt, niet voor die het leger had besteld. Een uitspraak van CD&V : wie gelooft deze mensen nog? En waar is Philip De Backer? Ook niet thuis zeker?

  • Pierre Fourier

    Zo lang men in de woonzorgcentra de verschillende afdelingen/verdiepingen/leefgroepen niet strikt van elkaar scheidt zal dit blijven gebeuren.