Uitbater pendelbusdienst voor gestrande Luikse studenten bedreigd

Eind april werd het Waalse openbaar vervoer ook al verstoord door vakbondsacties, zoals hier in Charleroi. (Archieffoto)
BELGA Eind april werd het Waalse openbaar vervoer ook al verstoord door vakbondsacties, zoals hier in Charleroi. (Archieffoto)
Het bedrijf ProduWeb wilde een gratis pendelbusdienst regelen voor zo'n 300 Luikse studenten die morgen examens moeten afleggen op de dag van de nationale betoging, maar moest zijn plannen bijsturen na bedreigingen. De busdienst zal er zijn, maar met een ander autocarbedrijf dan aanvankelijk gepland.

Er werden verschillende initiatieven op poten gezet zodat de Luikse studenten ondanks de verwachte verstoringen van de dienstverlening bij de Waalse vervoersmaatschappij TEC, toch nog op tijd in het examenlokaal zouden geraken. Websiteontwikkelaar ProduWeb stelde een pendeldienst voor, tot ongenoegen van de vakbond.

Bijna moest ProduWeb ermee kappen. "Het autocarbedrijf waarmee we een akkoord hadden, moest afzeggen. Het had zware bedreigingen ontvangen en vreesde voor de veiligheid van zijn mensen en materieel", aldus een vertegenwoordiger van ProduWeb.

Op het laatste nippertje kwam er toch een oplossing uit de bus. De dienstregeling en afspraakplaatsen voor de studenten werden wel gewijzigd. Het bedrijf nodigt de studenten uit om hun e-mails te lezen om op de hoogte te blijven. Er kunnen ook niet meer dan de 300 reeds ingeschreven studenten van de bussen gebruikmaken.

De initiatiefnemer begrijpt de bedreigingen niet. "We nemen absoluut geen positie in over de betoging, we wilden enkel de studenten helpen", luidt het. Het bedrijf is van plan om bij de volgende vakbondsacties opnieuw oplossingen aan te bieden.

BELGA