UGent wil vanaf 1 juni 40.000 studenten examens laten afleggen op campus, met respect voor social distancing

Studenten aan de UGent.
photo_news Studenten aan de UGent.
De UGent wil vanaf 1 juni meer dan 40.000 studenten op haar campussen examineren. “Er wordt een volledig nieuwe examenplanning uitgewerkt, waarbij social distancing in elke examensituatie wordt gegarandeerd”, zegt de universiteit. Concreet zullen in de beschikbare examenlokalen drie examens per dag doorgaan, tussendoor worden de banken ontsmet.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De universiteit gaat er na lang beraad van uit dat de examenperiode op 1 juni kan aanvatten met examens op de campus. Bij zowat 15.000 masterstudenten zou er wel een focus op evaluatie op afstand moeten komen, al legt het rectoraat daar geen specifieke evaluatievormen op. Het kan gaan om werkstukken, papers, 1 op 1 discussies of groepsdiscussies. “We geven hierin een vrij grote vrijheid aan de lesgevers”, zegt rector Rik Van de Walle. Minstens 25.000 bachelorstudenten zullen dus fysiek aanwezig moeten zijn op het ogenblik dat ze een examen afleggen. Dat zal wel in kleinere groepen en zo veel mogelijk verspreid gebeuren.

In de beschikbare examenlokalen zullen op die manier drie examens per dag doorgaan. Ze zullen starten om 8.30 uur, 13 uur en 17.30 uur. Elke examensessie duurt maximaal 3 uur, tussen de examensessies worden de lokalen ontsmet. Studenten die een langere examentijd krijgen zullen hun examens kunnen afleggen in lokalen die apart worden ingeroosterd. Er worden ook examens afgenomen op 1 juni en op zaterdagen.

Indien het niet mogelijk is om op de campus examens af te nemen, voorziet de universiteit een noodscenario dat ten laatste op 15 juni wordt opgestart. Zo zouden studenten alsnog op een alternatieve manier geëvalueerd kunnen worden.

Je hoort mij niet zeggen dat het geen uitzonderlijk jaar wordt

Rik Van de Walle, rector Universiteit Gent

De Universiteit zet al tien dagen lang in op afstandsleren. “Het blijft bevreemdend om de lege auditoria te zien en de stilte in de straten te voelen”, zegt de rector. “Maar het doet goed om elke dag te zien en te horen hoe de UGent-gemeenschap online wel leeft.” 

De klemtoon op digitaal lesgeven zal ook na de coronaperiode zijn sporen nalaten in de manier waarop aan de UGent wordt lesgegeven, al is het nog te vroeg om in te schatten of digitale lesvormen in de toekomst de norm worden. “Fysiek lesgeven heeft wel degelijk een meerwaarde”, vindt de rector. “Je hoort mij niet zeggen dat het geen uitzonderlijk jaar wordt”, besluit Van de Walle. Hij hoopt vooral dat de coronamaatregelen niet te zwaar wegen op de jongste studenten met minder maturiteit. Het wordt in dat geval moeilijk om die te gaan heroriënteren bij tegenvallende resultaten, “want zijn die veroorzaakt door de uitzonderlijke omstandigheden of ligt het aan de zwakte van de betrokken student? “ 

Lees ook: De gezichten achter de cijfers. 90-jarige Suzanne weigerde beademing: “Geef die maar aan de jongeren” (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Catherine MISTIAEN

    Diploma's worden niet meer geapprecieerd door werkgevers, CV's worden amper gelezen door werkgevers. De meeste jobs worden uitgevoerd met de 'verkeerde' diploma's. Op elke werkvloer, moet elke werknemer van nul beginnen. Enkel vindingrijke werknemers, ongeacht hun diploma, leveren degelijk werk. Gebruik deze devaluatie van diploma's, nu de nood het hoogst is, en het moment er geschikt voor is. Change the system from within! Schaf examens af aub, nu het kan!

  • TieMoo Samson

    Als student mezelf ... ik ben nu niet in staat om te blokken ... prachtig dat er veel gebeurd op onderwijs vlak, maar velen van ons zitten in angst ... angst maakt je lam ... ik zit hier nu al een uur aan 1 pagina, vaak al starend en gedachten die naar overal gaan ... hopelijk wordt er ook rekening gehouden met de mentale kant van dit alles