UGent, UAntwerpen en UHasselt starten academiejaar in code oranje

Beeld ter illustratie.
BELGA INTERNAL Beeld ter illustratie.
In principe start het academiejaar volgende week in code geel, maar zowel de Universiteit Gent, de  Universiteit van Antwerpen als de Hasseltse Universiteit hebben intussen laten weten dat zij hun onderwijsactiviteiten zullen starten met de veiligheidsmaatregelen die gelden in code oranje. “We zijn het aan onszelf, aan elkaar en ten aanzien van de hele maatschappij verplicht om de veiligheid op onze campussen maximaal te garanderen”, schrijft de Gentse rector Rik Van de Walle op twitter. 

“De voorbije dagen is gebleken dat waakzaamheid ten aanzien van het coronavirus geboden is. Onze universiteit moet en wil haar verantwoordelijkheid nemen door in de mate van het mogelijke de verdere verspreiding ervan te beperken”, meldt de UGent. “Daarom zullen de onderwijsactiviteiten aan de UGent vanaf volgende week niet zoals initieel gepland volgens de modaliteiten van code geel maar wel volgens de modaliteiten van code oranje georganiseerd worden.” 

Concreet wil dit zeggen dat de auditoria en leszalen maar voor een vijfde gevuld mogen zijn, en studenten steeds een mondmasker moeten dragen. In kleinere groepen, tot 50 personen, mag tot de helft van de capaciteit van een lokaal benut worden. Labo-oefeningen en practica gaan dus gewoon door. Deze strengere maatregelen gelden al zeker de eerste vier weken van het academiejaar, daarna zal de universiteit de situatie herevalueren. 

De UGent is er zich van bewust dat de overschakeling naar oranje, een paar dagen voor de start van het academiejaar, geen evidente boodschap is. “Heel wat studenten ontvingen reeds hun lesrooster. De kans is zeer reëel dat dit eerstdaags zal moeten worden aangepast. Studenten houden daarom best de communicatie van hun opleiding en vakken in de gaten”, laat de universiteit weten.

“Verantwoordelijkheid opnemen”

 “We willen het aantal studenten op onze campussen tijdelijk maar drastisch beperken, in de hoop zo snel mogelijk te kunnen schakelen naar code geel”, zegt Herman Van Goethem, de rector van UAntwerpen. De capaciteit van de aula’s wordt ook aan de UAntwerpen beperkt tot een vijfde. De practica kunnen normaal doorgaan, met voldoende onderlinge afstand en mondmaskers. In Antwerpen is er nog geen timing vastgelegd. “Zo lang de coronacijfers blijven stijgen, zal er van een terugschakeling naar code geel geen sprake zijn”, zegt een woordvoerder. 

Door het academiejaar te starten in code oranje, vermindert de circulatie van jongeren in de stad substantieel, aldus de Antwerpse universiteit: “De UAntwerpen is goed voor 22.000 van de 50.000 studenten hoger onderwijs. Onze beslissing kan ertoe bijdragen dat het virus zich minder verspreidt en dat het secundair onderwijs niet verder moet inbinden”, klinkt het in een mail aan studenten en personeel.

“De overheid voerde een krachtig beleid, maar het verdient ook bijkomende ondersteuning. De Universiteit Antwerpen wil haar verantwoordelijkheid opnemen door substantieel bij te dragen aan de preventie, op dit moeilijke moment waarop het virus weer om zich heen grijpt.”

“Onderwijs in kleine groepen”

Net als de universiteiten van Antwerpen en Gent, start ook de UHasselt het komende academiejaar op in code oranje. Dat bevestigt woordvoerder Koen Santermans van de Limburgse universiteit. “We hebben alle scenario’s voorzien van geel tot rood. We hebben alles ook ingeroosterd via de verschillende kleurcodes en zelf in code oranje kunnen wij alle studenten op de campus ontvangen omdat we veel onderwijs organiseren in kleine groepen.”

Om een massale toeloop van studenten bij het begin en einde van de lessen te voorkomen heeft de UHasselt ook het lessenrooster ingedeeld in sessies van halve dagen. “Zo is er nooit een overcapaciteit. Ook zijn er looplijnen, triagepunten, handontsmetting, luchten van lokalen, en een plaatsbepaling in de aula’s”, verduidelijkt Santermans.

Aan de studenten is ook de raad gegeven om thuis te blijven als ze zich koortsig voelen of ziek zijn. Om toch de lessen te kunnen volgen heeft de UHasselt afgelopen maanden enorm ingezet op streamingcapaciteit. “Al onze lokalen zijn nu uitgerust met streamingtechnologie. Ook al voelen ze zich ziek, dan kunnen de lessen toch nog van thuis gevolgd worden.”

Vlaamse Interuniversitaire Raad

De beslissing om tot een bepaalde kleurcode over te gaan ligt bij de universiteiten zelf, meldt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), het overlegorgaan tussen de Vlaamse universiteiten. Zij hebben regelmatig overleg op lokaal niveau en kunnen zo veel beter de risico’s inschatten. Ook hebben ze vaak eigen adviserende wetenschappers, klinkt het. 

Er werd wel een pandemiematrix opgesteld, waarin opgenomen is wat een universiteit moet doen bij de respectievelijke kleurcodes, zo is vernomen van Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van de VLIR. Daarin worden vier kleurcodes naargelang van de fase waarin de pandemie zich kan bevinden: code groen (nulrisico), code geel (laag risico), code oranje (matig risico) en code rood (hoog risico).

Lees ook: Feestten jongeren te hevig in Portugal? Na Tielt ook in Waregem massaal veel besmettingen(+)
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Paul Demol

  Als grootouder van 2 universiteitstudenten wil ik hier wel kwijt dat mijn kleinkinderen alle sociaal contact ontnomen wordt. Zij mogen nu nog enkel van thuis uit digitaal lessen volgen en studeren. Geef hen de vrijheid om op een verantwoordelijke manier om te gaan met heel de coronaproblematiek. Heel terecht werd de manier waarop onze bejaarden in de rusthuizen behandeld werden, veroordeeld . Laat ons deze vergissing niet maken met onze toekomst

 • Marc Stromberg

  Ze starten in code oranje. Dan hadden ze helemaal niet mogen starten. Als ze geen 100% veiligheid kunnen garanderen moeten ze dicht blijven.

 • Hans Depaepe

  Hadden ze in het secundair ook al moeten doen, zeker voor de derde graad. Waar zitten de politiekers? Feest aan het vieren en postjes aan het verdelen.

 • Mia Vanmeerhaeghe

  Verstandige beslissing, we hebben de middelen en technologie voor digitale lessen en in deze tijden moeten deze maximaal benut worden.

 • Frank Van de Velde

  Intelligente reactie op de huidige cijfers. Misschien moet "ik zie geen probleem minister Weyts" eens gaan luisteren.