UGent schorst Dries Van Langenhove en start procedure om hem definitief uit te sluiten

Dries Van Langenhove.
RV Dries Van Langenhove.
De Gentse universiteit schorst oprichter Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden en start een tuchtprocedure om hem definitief uit te sluiten. Dat maakte rector Rik Van de Walle donderdagmiddag bekend op een persconferentie. In een reactie op VTM noemt Van Langenhove de beslissing van de UGent "absurd".

Van Langenhove kwam in opspraak na een veelbesproken Pano-reportage die aantoonde dat de rechtse jongerenbeweging er een radicaal, racistisch en zelfs gewelddadig discours op nahoudt. "Laat mij heel duidelijk zijn: aan onze universiteit is geen plaats meer voor hem", zei Van de Walle over de 25-jarige oprichter van de beweging, die rechten studeert aan de UGent en er studentenvertegenwoordiger is in de Raad van Bestuur.

"De reportage van gisteren heeft mij diep geschokt - als rector, als UGent’er, als bestuurder, als Vlaming, als ouder en ook gewoon als mens", aldus Van de Walle. "Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen en start daarom vandaag een interne tuchtprocedure op die kan leiden tot het uitzetten van Dries Van Langenhove." 

De procedure houdt onder andere ook in dat Van Langenhove vanaf morgen geschorst wordt als student en geen toegang meer heeft tot de gebouwen en faciliteiten van de universiteit. Daarnaast wordt een tuchtdossier opgemaakt, waarna de procedure doorverwezen wordt naar de tuchtcommissie voor studenten.

"Wat er zal gebeuren met andere studenten die gelinkt zijn met Schild & Vrienden, moet nog blijken", aldus Van de Walle. "Het is zo dat Van Langenhove de oprichter én woordvoerder is van de vereniging. Dit pakken wij nu al kordaat aan. Over de rest doe ik nog geen uitspraken."

Vrije meningsuiting

Van de Walle benadrukt dat de universiteit vrije meningsuiting hoog in het vaandel blijft dragen, maar zegt dat met de Pano-reportage "een belangrijke grens overschreden" is. 

"Het spreekt voor zich dat aan een pluralistische universiteit als de onze iedereen zijn of haar mening mag geven, maar het discours van Schild & Vrienden zet aan tot racisme, antisemitisme, seksisme, wapengebruik en geweld. Dat is niet alleen strafbaar op juridisch vlak maar overschrijdt tevens voor ons een morele grens. Dries Van Langenhove staat als leider en woordvoerder voor de groepering Schild & Vrienden, en daarom gaan de deuren van de UGent vandaag voor hem dicht. Dat ook het parket van Gent intussen een strafdossier heeft geopend, is bijzonder positief."

"Dit kan aan elke universiteit gebeuren", geeft Van de Walle nog mee. "De studenten worden democratisch aangeduid in onze bestuursorganen - dat vind ik nog steeds een goede zaak. Ik pleit er niet voor om dit in te perken. Maar we moeten optreden als een bestuurder laakbare feiten pleegt. Eén individu was hier het probleem. We blijven doorgaan met ons participatief beleid."

Klacht

In een reactie op VTM noemt Dries Van Langenhove de beslissing van de UGent "absurd". "Dit is een zeer ingrijpende maatregel. Het is absurd dat dergelijke verstandige mensen, zonder naar mij te luisteren en puur en alleen op basis van een lasterlijke reportage die mij afschildert als een racist, zulke overhaaste beslissingen neemt", aldus Van Langenhove.

Daarnaast heeft Van Langenhove intussen laten weten een klacht voor laster te zullen indienen tegen de VRT. "De gortige, platvloerse 'grappen' hebben niets met onze beweging te maken", klinkt het in een interview met Het Nieuwsblad. "We worden onterecht geframed als een bende racisten en antisemieten."

Van Langenhove ontkent wat woensdagavond in de Pano-reportage te zien was. "Neen, die memes zijn niet bij ons gepost. Niet", klinkt het stellig. "Ik hoef mij van niets of niemand te distantiëren. Die dingen hebben niets met Schild & Vrienden te maken. De beelden die ze hebben laten zien, zijn gortige platvloerse beelden waar niets grappigs aan is. En waar wij niets mee te maken hebben. Punt." 

Dat een jonge N-VA'er die na de Pano-uitzending besliste zijn plaats op een N-VA-lijst in Aalst af te staan, donderdag toegaf dat hij zo'n meme in de S&V-groep had geplaatst, klopt dan ook niet, beweert Van Langenhove. 
200 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sébastien Bo

  Echt een schaal voor een universiteit van niet eens het proces af te wachten... Onschuldig tot het tegendeel bewezen is.. In Ninove waren volgens de VRT allerlei Hitler groeten gedaan terwijl het ook gewoon een liedje was dat ze zongen,zo zie je wat de VRT nog waard is.. Niks is dat nog geloofwaardig, maar de universiteit geloof het wel...

 • Betty Van Tornout

  Beste politici jullie zouden beter eens een volksraadpleging houden onder de echte Belgen , dan zou je pas eens merken hoe zij er over denken! Hun leven lang gewerkt,klein pensioentje,steeds meer belasting betalen en voor wie? Voor al die gelukzoekers die ons landje onveilig maken , het totaal leeg zuigen, hier alles in de schoot geworpen krijgen en hier nooit ook maar een dag gewerkt hebben !!!

 • lars vandenberge

  De Ugent heeft zwaar gefaald om deze jongeman op te leiden tot een vooraanstaand en eerbaar lid van onze pluralistische multiculturele samenleving. Bij zo'n catastrofaal falen van de opvoedkundige taak dient zich een volledige reorganisatie van het leidend orgaan aan.

 • Gilles Standaert

  Gaat Ugent ook iedereen schorsen die banden heeft met antifa of andere extreemlinkse organisatie? Want zij zijn ook een gevaar voor de maatschappij.

 • Andres Michiels

  Ik heb zo mijn gedacht over die fameuze rector. Hoe is zo'n zieligaard op die plaats terechtgekomen? Na 6 herkansingen of waren het (s) linkse stuiptrekkingen!