UGent-Rector Rik Van de Walle pleit voor verplichte ijkingstoetsen

“In het slechtste geval raden we studenten aan om een andere studie te kiezen.”
BELGA “In het slechtste geval raden we studenten aan om een andere studie te kiezen.”
De rector van de UGent, Rik Van de Walle, pleit om ijkingstoetsen in te voeren in zoveel mogelijk universitaire richtingen. Die moeten het potentieel van toekomstige studenten in kaart brengen, zodat die een betere studiekeuze maken. Hij roept de komende Vlaamse regering op om ook in de toekomst de nodige middelen te voorzien om valide ijkingstoetsen op te stellen.

"Een ijkingstoets laat aankomende studenten voelen wat verwacht wordt aan de start van een universitaire opleiding. Zo weten studenten of ze de nodige voorkennis hebben om een studie aan te vatten en er het nodige zelfvertrouwen uit te putten", zegt Van de Walle.

"Als dat niet zo is, komt er een gesprek om in te kunnen schatten welke tekorten er zijn en of die remedieerbaar zijn. In het slechtste geval raden we studenten aan om een andere studie te kiezen."
De ijkingstoets is geen toelatingsproef maar zou wel verplicht zijn. Het vraagt wel heel wat middelen om betrouwbare en kwalitatieve ijkingstoetsen te ontwerpen. In sommige vakgebieden, zoals de menswetenschappen, is het erg moeilijk om een geschikte ijkingstoets op te stellen.

De ijkingstoets zou ook op alle universiteiten best hetzelfde zijn. De vijf Vlaamse universiteiten - met uitzondering van de Universiteit Hasselt - zijn het idee genegen.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anna vandenberg

  De bis jaren wat duurder maken, nu zijn er studenten die meer als toerist naar de univ gaan dan om te sturen. Papa en mama heeft toch geld genoeg en zoontje of dochtertje zit op de univ. Geen van mijn kinderen heeft een jaar gedubbeld, twee univ en drie hoge school studenten ze wisten dat voor elke cent moest gewerkt worden, daarna geen dag gestempeld.

 • Claudia Rosseel

  En dat ze hun energie eens richten op hun studentenadministratie, want die loopt zeer vaak mank. Bij de omvorming van de richting geneeskunde van zeven naar zes jaar was weinig op voorhand doorgedacht en het eerste jaar met zesjarig curriculum heeft dat mogen voelen. Een zwak jaar? Of een povere organisatie?

 • Claudia Rosseel

  Dat ze hun energie eens richten op het pedagogisch bijscholen van professoren die misschien wel kennis van zaken hebben maar niet in staat zijn om die kennis ordentelijk door te geven, en het voorzien van deftig cursusmateriaal. Dat laat vaak al te wensen over. Laat staan dat ze nog eens tijd zouden steken in het opstellen van toetsen die op zich niet nodig zijn, en hun onderwijsopdracht niet ondersteunen.

 • Dan Midden

  yep, eerst beschouwde men mij hoogbegaafd, vervolgens was het advies beroeps, nadien mocht ik absoluut geen wiskundige richting doen, zat wel in top 50 bij wiskunde-olympiade in vlaanderen. Zou het niet beter zijn om ijkingstoetsen in te richten voor proffen en universiteiten en alles wat niet voldoet buiten te gooien? Zou men trouwens ook niet saneren in veel richtingen die nu dienen om studentjes "iets" te laten studeren. Laat ze dat zelf betalen ipv belastinggeld op te souperen

 • Jefke Dams

  Als wij de raad moesten volgen vd professor van st Raphael in Leuven, was onze zoon iemand voor het bijzonder onderwijs (blo) na het beëindigden vd kleuterklas, nu 25 j later heeft hij zijn manama behaald.