UGent maakt lessen, formulieren en briefwisseling 'gendersensitief'

Archiefbeeld van het UFO-gebouw van de UGent.
Wannes Nimmegeers Archiefbeeld van het UFO-gebouw van de UGent.
De Universiteit Gent gaat alle vormen van schriftelijke communicatie systematisch screenen op 'gendersensitiviteit'. Dat staat in het nieuwe diversiteitsbeleid, dat de raad van bestuur gisteren heeft goedgekeurd. Studenten worden voortaan ook geacht de non-discriminatieverklaring te kennen en onderschrijven. Die zal actief bekendgemaakt worden bij studenten en medewerkers, enkele maanden na de controverse rond studentenvertegenwoordiger Dries Van Langenhove.

Een gespecialiseerde cel zal alle brieven, publicaties, websites en formulieren die de universiteit uitstuurt screenen op gendersensitiviteit. Academisch personeel wordt ook gevraagd om lesmateriaal te checken op diversiteit. De universiteit wil professoren ook sensibiliseren om niet exclusief westerse bronnen te citeren. Dat kan het identificatieproces groter maken bij studenten met een migratie-achtergrond.

Tuchtprocedure tegen Dries Van Langenhove

Studenten en medewerkers zullen gesensibiliseerd worden omtrent de non-discriminatieverklaring. De universiteit belooft klachten en meldingen adequaat te behandelen. Een opvallende maatregel gezien de lopende tuchtprocedure tegen Dries Van Langenhove. Die laatstejaarsstudent, die de Kamerlijst van Vlaams Belang trekt in Vlaams-Brabant, mag de gebouwen van de universiteit niet meer betreden. Na een kort geding kreeg hij wel opnieuw toegang tot de bibliotheek van de faculteit Rechten, al is dat maar gedurende acht uur per week en bovendien alleen na afspraak.

Meer vrouwen op de universiteit

De universiteit wil met het diversiteitsplan tenslotte ook de doorstroom van vrouwen opkrikken. Het huidige loopbaanbeleid houdt zo meer rekening met kwalitatieve eigenschappen en onderwijstalent, waar vrouwen doorgaans goed op scoren. Mannen scoren traditioneel sterk op kwantitatieve prestaties, zoals de hoeveelheid publicaties en citaties.

Indien dat onvoldoende vruchten afwerpt, zal de universiteit tegen 2025 bijkomende streefcijfers voor vrouwelijke professoren bekijken.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Eis je inschrijvingsgeld terug! Je gaat daar naartoe om iets bij te leren en niet om geindoctrineeerd te worden in de zelf-kanibaliserende cultus van politieke correctheid.

 • kurt Degryse

  De positieve discriminatie wordt erger en erger. Bij sommige bedrijven worden vrouwen extra gesteunt en gecoached waarbij dit voor mannen niet wordt gedaan. Ik zou me als vrouw beschaamd voelen als ik zo wordt voorgetrokken, alsof ze niet echt geloven dat ik het op de normale manier kan bereiken.

 • Ibn Marouf

  Eén woord: belachelijk!

 • Europa voor de Europeanen aub

  wow. Dit is een fiasco. Tijd voor het Vlaams Belang. Tijd voor dit soort bullshit weg te doen.

 • Philippe Vander Haeghen

  Het is compleet fout aan het lopen...