UGent in tegenstelling tot Universiteit Hasselt wel voorstander van oriëntatietests

BELGA
De Universiteit Gent laat vanavond weten dat ze wel voorstander is van oriënteringsproeven in het hoger onderwijs. De universiteit reageert zo op de uitspraken van Luc De Schepper, de rector van de Universiteit Hasselt. Volgens De Schepper zullen oriënteringsproeven nefaste gevolgen hebben.

Vlaams minister Hilde Crevits wil tegen april 2016 een overkoepelende oriëntatietest aanbieden voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. De Schepper waarschuwde dat het aantal universitairen sterk zal dalen door dergelijke tests en dat vooral kinderen uit minder gegoede gezinnen zouden afhaken. Rijkere ouders zouden hun kinderen toch inschrijven, doordat Crevits de tests niet-bindend wil maken. Minder begoede ouders zouden dat risico niet nemen.

Bovendien zouden de proeven ook totaal onbetrouwbaar zijn. "Het is een momentopname van de parate kennis, waarbij belangrijke parameters als doorzettingsvermogen of ambitie niet worden getest. Een gokspel. Het gevolg is dat veel jongeren die bekwaam zijn, worden tegengehouden en anderen die wel voor de proef slagen nadien toch afhaken."

De rector vindt de proeven daarom overbodig. "Cijfers tonen aan dat de helft van de studenten niet slaag in het eerste jaar universiteit. Maar 80 procent van hen heeft binnen vijf jaar toch een diploma van de universiteit of hogeschool. Van alle OESO-landen ligt de gemiddelde leeftijd van jongeren met een hoger diploma het laagst in ons land. Wat is dan het probleem?"

Anderzijds zijn er nu al veel te weinig universitairen in ons land, vindt Luc De Schepper. "Vergeleken met andere OESO-landen, toch onze economische concurrenten, hinken we wel achterop wat het aantal universitairen betreft. Met deze proeven gaan we de deur nog meer dichtmetselen. Het gevolg is dat er straks in bijvoorbeeld Tanzania meer universitairen rondlopen dan hier. Willen we daar naartoe?"

'Cijfers tonen aan dat de helft van de studenten niet slaag in het eerste jaar universiteit. Maar 80 procent van hen heeft binnen vijf jaar toch een diploma van de universiteit of hogeschool'

Luc De Schepper

"Geldigheid is bewezen"

De UGent is het niet eens met De Schepper dat een oriëntatiefproef overbodig zou zijn. Zo heeft een vijfde van de studenten na vijf jaar geen diploma, klinkt het in een persbericht. Een groot deel van de studenten die wel een diploma halen, studeren af in een andere richting dan die waaraan ze begonnen zijn.

De universiteit spreekt ook tegen dat oriëntatieproeven momentopnames zijn, die naar parate kennis peilen en niet naar vaardigheden zoals doorzettingsvermogen. De UGent verwijst daarvoor naar de Simon-test die ze nu al aanbiedt. "Er wordt geen parate kennis getest, wel een hele rist van vaardigheden en attitudes die nodig zijn op universiteit of hogeschool", klinkt het.

Volgens de universiteit is de geldigheid van de test bovendien bewezen en zijn de scores een goede voorspelling van de reële studieresultaten. Ook zouden de sociaal-economische situatie of het opleidingsniveau van de ouders geen effect hebben op het resultaat. "De test is er net op gericht om studenten, vooral ook de minder begoede, aan te moedigen om in te zetten op een studierichting waarin hun talenten maximaal tot ontwikkeling komen."

De UGent stelt ten slotte dat de test "deel van een breed oriëntatieproject" moet zijn. Daarin moet bijvoorbeeld ook het oordeel van de klassenraad een belangrijke rol spelen.

'De test is er net op gericht om studenten, vooral ook de minder begoede, aan te moedigen om in te zetten op een studierichting waarin hun talenten maximaal tot ontwikkeling komen'

UGent