Uber vergeet Nederlandse richtlijnen voor deelfietsen in Brussel

Een blaam aan het adres van het Amerikaanse techbedrijf Uber. Nog geen week geleden lanceerden ze de elektrische deelfietsen in Brussel. Alleen zijn die deelfietsen in strijd met de taalwetgeving in het Brussels gewest.
De deelfietsen zijn niet conform de Brusselse taalwetgeving
Photo News De deelfietsen zijn niet conform de Brusselse taalwetgeving

Eind februari kondigde Uber aan met elektrische deelfietsen naar de hoofdstad te komen. Inmiddels zijn 500 deelfietsen verspreid in de hoofdstad. Alleen heeft Uber de gebruiksaanwijzing voor de fietsen in het Engels en in het Frans gedrukt, maar niet in het Nederlands. En dat mag niet volgens de Brusselse taalwetgeving. 

Deelfietsoperatoren kunnen pas een licentie krijgen als de informatie minstens in het Nederlands, het Frans en het Engels te lezen valt. Aangezien Uber het Nederlands niet vermeldt op de deelfietsen, vervalt de licentie en staan de fietsen hier dus illegaal. Voorlopig toch.

Het kabinet van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) heeft al contact gehad met het bedrijf. “Uber heeft gegarandeerd dat ze de gebruiksinformatie deze of volgende week in het Nederlands zullen toevoegen,” zegt woordvoerder Mathias Dobbels. Wat de sanctie voor het bedrijf zal zijn is nog niet duidelijk. 

Het aanbieden van deelfietsen past in het plan van Uber om een totaalplatform voor mobiliteit aan te bieden. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Tijdgad

  Dat ze ten eerste terug de fietsen al wat op de rijweg bevindt betalen zoals vroeger voor onderhoud fietspad ! En koersfietsen behoren op parcours en niet op de rijweg met hun hoge snelheid en hun roekeloze gedrag ! Ofwel moeten een groot plak plaatsen achteraan zoals een motorfiets aangezien hij sneller rijd dan 40 km / per uur !

 • Willy VanErps

  Uber is 100% legaal.

 • Frank Joos

  Er zijn ZOVEEL dingen in brussel die niet in het nederlands staan in winkels b.v. Mag ook niet, maar doen ze ook NIETS aan.

 • Mike Stevens

  hahahahah, illegaal wegens geen Nederlandse uitleg...wat een klucht. Het is precies terug 1 april. 3/4de van de Brusselaars spreekt niet eens Nederlands, laat staan dat ze weten wat Nederlands is...man,man, wat een idiote maatschappij is dit toch

 • Marcel Vanderschoten

  “Scooty” electrisch scooter sharing in Brussel en Antwerpen is beste en veiligste systeem. Ook helm voorhanden!